Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2014 stod det nya ridhuset i Nöthult klart efter att taket rasat in 2010. Bilden är en arkivbild. Bild: Lasse Edwartz
2014 stod det nya ridhuset i Nöthult klart efter att taket rasat in 2010. Bilden är en arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Efterlyser ridintresserade för planeringen av ridsportens framtid i Uddevalla

Kommunen ska ta fram detaljer för hur en framtida ridverksamhet i Uddevalla kan se ut. Nu välkomnas ridintresserade att delta i fem workshops för att fastslå vilka behov som finns vid en satsning på en ny kommunal ridanläggning.

Ridsportens framtid i Uddevalla har varit på tapeten sedan en tid tillbaka. Efter att kommunens planer på att utveckla det industriområde som ligger i anslutning till ridanläggningen i Nöthult startades en utredning kring ridsportens framtid.

– I samband med den ändrade detaljplanen kring Gräskärr gjorde kultur och fritid en utredning där man kom fram till att det fanns ett stort behov av att se över kommunens anläggningar. De som kommunen äger i dag har inte tillräckligt bra förutsättningar att möta den efterfrågan som man ser finns när det gäller social gemenskap, motion, träning och tävling, säger Kristina Mars, utvecklare på kultur och fritid i Uddevalla kommun.

LÄS MER: Ridhusutredning väckte frågor

LÄS MER: 200 hästintresserade vill se en tävlingsarena i Uddevalla

Nu fortsätter arbetet med att ta fram en mer detaljerad plan över vilka behov en framtida ridanläggning skulle behöva tillgodose. Bland annat har samtal förts med RBU (Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i Uddevalla).

Vill samarbeta med ridsporten

– De bedriver ridning för funktionsnedsatta, men på flera olika anläggningar eftersom tillgängligheten och behov inte är överensstämmande. Här ser vi möjligheter att kunna utveckla förutsättningarna för pararidningen. I framtiden kan anläggningen nyttjas av flera olika förvaltningar inom kommunen, för till exempel daglig verksamhet, arbetsmarknadsinsatser och bli en gemensam multifunktionell resurs, säger Kristina Mars.

LÄS MER: Satsar på ökad ridning nära stan

LÄS MER: Ridning – en lång historia i kommunen

Vid fem tillfällen maj ska därför kommunen nu hålla i workshops där man bjuder in ridsportintresserade att delta. Varje workshop kommer ha ett eget tema där man ska kunna lyfta idéer och synpunkter på hur framtiden för ridsport skulle kunna se ut i kommunen.

– I vårt kommunala uppdrag ingår att ha medborgardialog. Vi välkomnar intresseanmälningar från alla, även de som inte är organiserade i föreningslivet i Uddevalla i dag. Resultatet kommer vi använda som underlag när vi sätter ihop en beställning till Samhällsbyggnadsförvaltningen, säger Kristina Mars.

LÄS MER: Blandade känslor hos ridskolorna runt om i kommunen

Workshops – datum och teman:

• 13 maj Ridskola

• 14 maj Pararidning, ryttare med funktionsnedsättning

• 20 maj Träning, egen häst

• 21 maj Tävling/event

• 27 maj Ungdomsfokus, för dig upp till 21 år.