Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akram, Anisa och Asma Yuusuf Hussein får godis av sin pappa på Eid-firandet. Bild: Maryam Akbari
Akram, Anisa och Asma Yuusuf Hussein får godis av sin pappa på Eid-firandet. Bild: Maryam Akbari

Eid al-fitr – en festhögtid för barn och familjer

Efter en månads fasta är det nu Eid al-fitr, en festhögtid som började tidigt på tisdagsmorgonen och ska pågå i tre dagar. Många tillbringar den tillsammans med familj och vänner och framförallt med barnen.

Den muslimska högtiden Eid al-fitr, som avslutar ramadan, inleddes på tisdagen av många Uddevallabor på Dalaberg. Där fanns mängder av familjer som bad i moskén och firade. Många flickor hade färgat och tatuerat händerna med rödbrun henna och hade ljusa, färgglada festklänningar på sig.

– Varje år börjar vi med Eid-bönen i moskén. Sedan går vi hem och hälsar på familjen och grannar och gratulerar varandra, säger Bashash Mohamed, 30 år, som bor i Dalaberg centrum.

För Bashash är det viktigt att dela glädjen med familjen och särskilt med sina barn.

– Eid är en stor dag i Islam, där ovänner kan förlåta varandra och bli vänner, men framförallt är det viktigt för mig att ta hand om mina barn och tillbringa tid med dem, för jag fick inte göra det under ramadan, säger Bashash.

Mat, godis och presenter

Abdi Hassan, 28 år, berättar att många muslimer brukar laga mycket mat under högtiden Eid, och bjuda hem sina grannar.

– Vi lagar mycket somalisk mat, bland annat ris, kyckling, samosa och halva, och vi bjuder alla bekanta på middag under de tre dagarna, säger Abdi.

Eid al-fitr betyder presenter, godis och lek för många unga. Yuusuf Hussein, 43 år, har gått till en affär för att köpa godis till sina sex barn i present. Ett av barnen, sexåriga Anisa Yuusuf Hussein, har färgat händerna med Henna.

– Jag är jätteglad idag för vi ska åka till leklandet och fira med syskonen, säger Anisa med stor glädje och kramar sina syskon.

Efter bönen åker många av familjerna till Stellas Lekland för att fira Eid med barnen. Där samlas hela familjen och vänner, fikar och låter barnen leka,

Familjefirande

I Uddevalla centrum väntar Ayan Mohamed, 12 år, på busshållplatsen tillsammans med sin mamma och fyra andra syskon för att åka till leklandet.

– Jag och mitt syskon har fått pengar och leksaker av min mamma idag och nu ska vi ha jätteroligt på leklandet, säger Ayan.

Abeer Kaddour, 33 år, har bott i Sverige i 4 år. Hon har valt Stellas Lekland som en mötesplats för att träffa släktingar.

– Under Ramadan orkade jag inte träffa någon, inte ens min mamma, men nu firar jag Eid med min mor, moster och min vän och jag väntar på fler vänner. Det är härligt att få vara någonstans där man både kan träffa familjen och samtidigt göra någonting roligt med barnen, säger Abeer.