För Karolina Pettersson, som är uppvuxen på bondgård, är matens ursprung viktigare än om den är ekologiskt odlad eller ej. – Det används inte så mycket gifter i det svenska jordbruket, säger hon.
För Karolina Pettersson, som är uppvuxen på bondgård, är matens ursprung viktigare än om den är ekologiskt odlad eller ej. – Det används inte så mycket gifter i det svenska jordbruket, säger hon.

Ekologiskt eller inte – vad stoppar du i dig?

Ekologisk eller konventionell mat? Det är frågan, som just nu debatteras av forskare och naturvänner. Bohusläningen drog till grönsaksdisken för att höra vad konsumenterna tycker.

ANNONS
|

–Viktigast är att man gör ett medvetet val. Att noga tänka igenom varför man köper viss mat och kunna motivera varför den är så bra.

Det säger Karolina Pettersson, 34 år, från Kungshamn. Vi träffar henne i frukt- och grönsaksavdelningen på Ica Kvantum på söder i Uddevalla. I kundvagnen ligger redan morötter och squash.Mat som Karolina ska använda i sin undervisning som hemkunskapslärare på Fridaskolan.

–Jag kommer faktiskt att ta upp det här med matens ursprung, ekologiskt, närodlat och kravmärkt med eleverna nästa vecka, säger Karolina.

Själv tycker Karolina att det är viktigare att maten är närodlad än ekologisk. Förklaringen ligger i hennes bakgrund. Uppvuxen på en småländsk bondgård som hon är och med en bror som är mjölkbonde, på konventionellt vis.

ANNONS

–Det används inte så mycket gifter i det svenska jordbruket, egentligen endast konstgödsel. Men långa transporter vill jag helst undvika, säger hon.

Den ekologiska maten är just nu en het debattfråga. I söndags publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel på temat. Under rubriken "Ekologisk odling–vägen till svält" skriver fyra forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet att i princip alla populära föreställningar om ekologisk odling är fel.

"Ekomat är varken nyttigare eller bättre för miljön och hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning", menar de.

Inlägget for som en brandfackla genom Matsverige. I såväl radio som teve fick forskarna sina fiskar varma.

Så här sa naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till Sveriges television:

–Den som kritiserar omställningen till ekologisk mat blundar för det systemfel som finns inom jordbruket idag.

Enligt Sandahl bygger många länders jordbruk på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel. "Detta måste bort", menar Johanna Sandahl, som vill se en grundlig förändring av dagens konsumtions- och produktionsmönster.

Dels för att 30 procent av de livsmedel som produceras idag försvinner i svinn. Och dels för att hela 70 procent av den svenska åkermarken används till djurfoder.

–Problemet är att de här forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer att lösa problemen som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger Sandahl till Svt.

ANNONS

En som vet vad bekämpningsmedel kan göra med människor och som därför undviker dem så gott hon kan är Anielka Somarriba, 32 år, som även hon kom för att handla på Kvantum måndagsförmiddagen.

–Mina två morbröder jobbar med att plocka bananer för Chiquita i Costa Rica. Genom dem vet jag hur giftiga medel som används, säger Anielka, som enbart kan tänka sig att köpa ekologiskt odlade bananer samt ekomärkt barnmat.

– Jag började tänka mer på matens innehåll när jag blev mamma. Egentligen skulle man vilja hålla sig helt till ekologisk mat. Men det i många fall är den mycket dyrare samtidigt som utbudet inte är lika stort, säger Anielka.

ANNONS