"Elda helst inte alls just nu"

Risken för bränder i naturen klassas som den högsta. Men eldningsförbud råder bara i delar av Bohuslän. - Men man ska ändå helst inte elda alls just nu.

ANNONS
|

Det säger insatsledaren Claes Sjögren Staf på räddningsförbundet Mitt Bohuslän. Han har haft en mycket hektisk onsdag tillsammans med sina kollegor. De har bekämpat flera skogsbränder under dagen. Värst var den på Herrestadsfjället, där man slutligen fick begära hjälp från arméns helikopter.

Men det har varit skogsbränder på flera ställen i både Uddevalla och runt om i Bohuslän den senaste veckan. Brandrisken beräknas som den högsta enligt Claes Sjögren Staf. Däremot har man inte gått ut med att det ska råda eldningsförbud.

Men han säger att han inte tycker att människor ska elda alls om de är utomhus just nu.

ANNONS

– Definitivt inte med engångsgrillar. Inte ens om man gör det vid fasta eldplatser som finns på vissa platser. Det finns risk att elden sprider sig om man inte släcker bränderna totalt, säger Claes Sjögren Staf.

Att göra upp eld i det fria tycker han absolut inte att man ska göra. Inte heller att röka cigaretter och kasta fimpar.

– Det kan orsaka skogsbränder, säger Claes Sjögren Staf.

Han vet inte vad som har orsakat bränderna i Uddevalla de senaste dagarna. Men branden på Herrestadfjället tror han kan handla om just att någon eller några har grillat utomhus.

– Det ser ut som om det skulle kunna vara det.

Enligt Naturvårdsverkets rekommendationer får man bara göra upp eld i naturen under säkra förhållanden.

Råder det inte eldningsförbud ska man välja en plats, om man nu måste elda ute, välja en plats där det inte finns risk för att elden sprider sig eller ens skadar mark och naturen runt omkring.

Man ska inte elda direkt på eller intill berghällar eller större stenblock.

Om eldningsförbud skulle införas är det just räddningstjänsten eller länsstyrelsen som utfärdar det.

Det är upp till varje enskild person att ha koll på om det råder eldningsförbud eller vad räddningstjänsten rekommenderar för det område man vistas i. Skulle man omedvetet orsaka en skogsbrand kan det utredas som brott och handlar då om allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS

ANNONS