Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under flera månader ska eleven ha utsatts för kränkande handlingar och fått motta både sparkar och slag. Bild: Carin Rudehill

Elev fick dator kastad i golvet och stängdes in på toalett

Efter anmälan från föräldrar: Nu kräver Skolinspektionen att rektor och kommun vidtar åtgärder.

En elev har vid flera tillfällen blivit utsatt för mobbing på en skola i Uddevalla kommun. Eleven, som går i årskurs sex har vid upprepade tillfällen fått motta både sparkar och slag. Eleven ska även ha fått sin skoldatorn kastad i golvet och blivit instängd på en av skolans toaletter. Nu kräver Skolinspektionen att rektor och kommun vidtar åtgärder.

Ska ha hänt vid flera tillfällen

I utredningen från Skolinspektionen framgår det att eleven under en längre tid, vid upprepade tillfällen ska ha utsatts för våld eller verbala kränkningar av andra elever.

Enligt anmälan handlar det om att eleven ska ha utsatts vid minst tolv tillfällen. Skolinspektionen fastställer tre av dessa, medan kommunen menar att det enbart är två av de tolv handlingarna som framgår i anmälan, som faktiskt går att bevisa.

– Det handlar ofta om väldigt komplexa situationer, med många olika perspektiv och uppfattningar om vad som har hänt. Det som någon uppfattar som en kränkning kanske en annan inte förstod var fel, säger Lisa Thörn som är biträdande enhetschef för grundskolekontoret i Uddevalla.

Missbedömningar kan ske

I utredningen framgår också att lärare på skolan, vid flera tillfällen ska ha varit medvetna om situationen, men trots det inte anmält kränkningarna till rektorn.

Skolan säger dock att lärarna inte ska ha uppfattat att eleven blivit kränkt, utan upplevt att det handlat om olämpliga lekar. Men Lisa Thörn menar att missbedömningar kan ske.

– Det kan förekomma situationer när en elev berättar att någonting har hänt, men att man som lärare anser att situationen är under kontroll och att en anmälan inte krävs. Det kan givetvis hända att man misstar sig eller att kommunikationen mellan lärare och rektorer brister.

Enligt Lisa Thörn har kommunen nolltolerans mot alla kränkande handlingar och skolan i fråga kommer att vidta Skolinspektionens åtgärder.

– Målet är givetvis att alla barn ska känna sig trygga med att gå till skolan, men saker händer och då får vi agera efter det.