Elevers skolarbete blir underlag för nytt gestaltningsprogram

Elevernas skolarbete om Årummets utveckling kommer att användas på riktigt. Det står klart efter presentationen under torsdagskvällen då kommunens centrumsamordnare meddelade att han i nästa vecka ska lämna över materialet till arkitekterna i Malmö.

ANNONS
|

Café Planet och Hyllan på Bohusläns museum fylldes på torsdagskvällen med intresserade i publiken. En stund tidigare hade de tretton eleverna från teknikprogrammet på Östrabo 1 övat på sina presentationer och provat mickar och justerat powerpoint-presentationer. Några var nervösa, andra var hur säkra som helst. Arbetet har pågått sen i höstas. Ida Melander, 18 år, var nyfiken på reaktionerna på undersökningen.

– Vi hoppas få igång en diskussion som leder till en dialog kring de här frågorna, säger hon.

Årummets funktion

Utgångspunkten har varit att ta reda på vad Uddevallabor vill att Årummet ska fylla för funktion och vilken identitet det har. Med Årummet menas norra och södra hamngatorna mellan Västerbron och Träbron vid Mikaelsgatan. Det man kom fram till var att platsen har en stor utvecklingspotential och att den är viktig för Uddevallas platsvarumärke. Som informella opponenter hade man bjudit in Bohusgårdens Majsan Åberg, Tomas Brandt från Bohusläns museum och centrumsamordnaren Stefan Björlin som kommenterade undersökningen.

ANNONS

– I er utmärkta presentation sa ni att Årummet var en plats man bara går förbi. Det ska vi på kommunen ändra på nu. Arbetet med Årummet ska påbörjas 2020, säger Stefan Björling

Han kom också med ett glädjande besked till eleverna.

– Jag ska i nästa vecka åka till Malmö för att träffa arkitekterna på Sydväst arkitektur och då tar jag med undersökningen så den får ingå i grundarbetet för de nya skisserna, säger Stefan Björling.

Första presentationen

Byrån som har fått uppdraget att skissa på ett gestaltningsprogram för årummet är Sydväst arkitektur och landskap AB. De har fått i uppdrag av kommunen att ta fram ett gestaltningsprogram för Årummet. Det arbetet är redan igång och en första presentation ska läggas fram i nämnden redan innan sommaren. Nämnden fattar ett slutligt beslut i höst om hur Årummet ska utvecklas rent byggnadsmässigt. I underlagen för gestaltningsprogrammet kommer alltså elevernas undersökning finnas. Marie Grice är lektor på teknikprogrammet.

– För oss är det extra roligt att arbetet blir ihopkopplat med ett verkligt projekt där teori kopplas ihop med verkligheten, säger Marie Grice

– Vi är jätteglada över att vårt arbete är uppskattat och nu ska användas på riktigt, säger en av eleverna Emilia Mellin.

ANNONS

ANNONS