Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nyvalda ledningen för Uddevallas kommunfullmäktige tog plats direkt på mötet. Från vänster Annika Åberg, sekreterare, Elving Andersson (C), ordförande, Christina Nilsson (KD), förste vice ordförande och Louise Åsenfors (S), andre vice ordförande. Bild: Sven Lundstedt
Den nyvalda ledningen för Uddevallas kommunfullmäktige tog plats direkt på mötet. Från vänster Annika Åberg, sekreterare, Elving Andersson (C), ordförande, Christina Nilsson (KD), förste vice ordförande och Louise Åsenfors (S), andre vice ordförande. Bild: Sven Lundstedt

Elving Andersson (C) ny ordförande i fullmäktige

Det är Elving Andersson (C) som leder Uddevallas nyvalda kommunfullmäktige. Med sig in i uppdraget har han en lång politisk karriär.

Sedan de fyra partierna i Alliansen (M+C+KD+L) deklarerade att de ska styra i Uddevalla tillsammans med UP och MP har det varit många frågor att lösa.

Av valen till de olika posterna är frågan om vem som ska leda fullmäktige den mest brådskande. Det behöver vara klart till fullmäktiges första sammanträde, som i Uddevalla hölls på onsdagskvällen.

På mötet väljs presidiet, alltså fullmäktiges högsta ledning där nu Elving Andersson tar täten som ordförande.

– Uppdraget innebär att leda och planera kommunfullmäktiges arbete och leda och planera sammanträdena, säger Elving Andersson.

"Demokratins kärna"

– Kommunfullmäktige är det enda folkvalda organet där vi sitter som representerar och har fått förtroendet. All makt ligger där och sedan delegerar vi ut till nämnder och styrelser. De som är ordförande där är indirekt valda av kommunfullmäktige. Demokratins kärna finns i kommunfullmäktige.

Elving Andersson säger vidare att han nalkar sig uppdraget med viss ödmjukhet. Någon direkt nervositet tycker han sig inte känna, men konstaterar att det gäller att läsa på ärendena och inte lägga prestige i saken.

Är det något som ska bli extra intressant i uppdraget?

– Vi ska ta en fundering på om det det finns anledning att förnya kommunfullmäktiges arbetsordning. Jag ska ta initiativ till att bjuda in gruppledarna om några månader för en diskussion om det finns tankar och idéer om vi kan arbeta annorlunda. Förhoppningsvis kan det leda till någon spännande, säger Elving Andersson.

Som ordförande är det hans ansvar att tonen i debatterna är god inne i fullmäktige.

– Jag tycker inte att vi har haft någon dålig ton. Det har varit rätt hårda debatter, men jag tycker att de har varit sakliga och med respekt. Det har inte varit några övergrepp. Jag tror att det kommer att bli många debatter framöver, och med skarpa ordväxlingar. Det går bra bara det inte blir personangrepp, då får jag gå in och stävja.

"Samlad erfarenhet"

Elving Anderssons politiska karriär är lång, och omfattar både kommun, region och riksdag. Han satt i fullmäktige 1974-1982, jobbade sedan bland annat 16 år i riksdagen och återvände sedan till Uddevallas fullmäktige 2002 och har suttit där sedan dess.

– Det är klart att man har lärt sig en del när man varit med så länge. Har man levt ett helt liv i den politiska världen har man dragit på sig en samlad erfarenhet.