Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/60

En dröm blir sann - så gick det till

Tanken på ett sammanhängande stråk längs vattnet lanserades över 20 år innan den kunde bli verklighet. I dag, 26 augusti, är det tio år sedan Strandpromenaden invigdes. Genom åren har den både vunnit pris och brottats med skador.

Efter varvskrisen, 1980-talet

Planerna på ett längre gångstråk börjar ta form. Man tänker sig då att göra en stålkonstruktion mot vattnet och använda sig av de friställda varvsarbetarnas kunskaper.

I de ursprungliga planerna ska hälften av den kilometerlånga promenaden utföras som en landdel och den andra delen som en träbrygga. Närmare undersökningar visar att det finns geotekniska problem och att berget som höjer sig 40 meter över havet till viss del håller dålig kvalitet.

Planerna läggs i malpåse, där de ligger tills Uddevalla Näringsliv tar initiativ till att blåsa nytt liv i projektet. Kostnaden beräknas till 11 miljoner kronor. Slutnotan blir flera gånger högre och landar på 39 miljoner kronor efter bland annat stora kostnader för att säkra berget och förhindra skred.

En insamling dras igång bland företagare och Uddevallabor, som ger hela 2,2 miljoner kronor, och klartecken kan ges.

Januari 2005

Nu startar bygget. Mer än 20 år efter de första tankarna ska nu Strandpromenaden äntligen bli verklighet.

Våren 2006

Bygget pågår för fullt och det krävs speciallösningar. Bland annat byggs en 100 meter lång hängbro som förankras i berget.

Arbetet drabbas av bakslag när det står klart att berget har för låg kvalitet. Nu tvingas projektet göra flera åtgärder för att stabilisera gångvägen. Samtidigt tas delar av berget vid Hästepallarna bort eftersom de riskerar att rasa. Man skruvar också i jättelika jordskruvar för att förhindra att stranden vid Skeppsviken glider ut i havet.

Kostnaderna viker uppåt i snabb takt.

26 augusti 2006

I dag invigs Strandpromenaden. Ungefär 5000 personer är på plats för festligheterna och det slås världsrekord i bandklippning när det 1,5 kilometer långa bandet klipps av 3 624 saxar.

Strandpromenaden börjar vid snäckskalsbankarna på Kuröd och går via centrala Uddevalla ut till badplatsen vid Lindesnäs. En av de mer spektakulära delarna är hängbron och träpromenaden längs med berget.

Hela Strandpromenaden mäter 9,3 kilometer. Arkitekt för bygget är Hans Johansson, Uddevalla kommun.

Det är Bohusläns museum som har producerat texten till de 29 skyltar som finns längs promenadvägen. Det kostar 400 000 kronor att ta fram skyltarna. Kommunen och EU betalar halva summan var. I projektet ingår även näringslivet och Uddevalla Centrumutveckling.

Det långa gång- och cykelstråket blir snabbt en mäkta populär attraktion i staden.

2007

Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare väljer Uddevalla till Årets kommun.

December 2007

Initiativtagaren Ramona Byrö drar igång fackeltåg längs den nya Strandpromenaden. Det blir en årlig tradition.

2009

Kommunen och Strandpromenaden får Vackra vägars pris av Vägverket. Projektet väljs ut i konkurrens med 12 andra nominerade vägsträckor runt om i landet.

Juryn motiverar sitt val med orden: ”Uddevalla kommun och dess projektledare har skapat en länge saknad förbindelse mellan staden och dess fritidsområden och oväntat kommit på att göra det längs stadens otillgängliga bergssidor.

Det till synes omöjliga har man gjort möjligt genom gångförbindelsen i form av en träbro som organiskt följer bergets form och länkar samman staden med attraktiva badplatser och kusten i söder. Konstruktionen, ett samspel mellan trä och stål, ger med sin spektakulära upphängning en dramatik, som uppskattas av Uddevallaborna.

De kan nu tryggt och utan strapatser njuta av ett mycket frekventerat promenadstråk med sköna vyer mot Byfjorden och med Uddevallabron i horisonten. Genom denna gånglänk minskar behovet att använda bil för att ta sig från staden till fritidsområdena. Strandpromenaden är ett sådant projekt, som när det är genomfört framstår som självklart, men som krävt ett kreativt tänkande för att aktualiseras.”

1 april 2011

Kära företeelser skojas det gärna om, så även Strandpromenaden. Året är 2011 och Bohusläningen kan berätta att EU-domstolen just denna eftermiddag ska avgöra om de svåra angreppen av mask ska innebära att hela Strandpromenaden måste rivas. Historien är initierad och detaljrik, till exempel får läsaren veta att de angripande maskarna dittills bara har upptäckts vid Bodensjön...

Maj 2011

Glädjen står högt i tak när Uddevalla Näringsliv vinner flera års processande mot staten och får rätt i Kammarrätten. Det betyder att den miljon som några år tidigare betalades in i skatt på de insamlade 2,2 miljonerna nu betalas tillbaka. 920 000 kronor rullar in på kontot. Många idéer bollas kring vad pengarna ska användas till, bland annat föreslås en etapp två av Strandpromenaden, att fylla Bodelebukten med vit sand eller bygga skridskobana på Torget.

24 juni 2013

I dag stängs hängbron av. Inspektioner visar att det finns sprickor i konstruktionen och kommunen varnar för att det kan vara livsfarligt att vistas här. Bron hålls stängd medan reparationerna pågår, och öppnar igen efter en månad.

Maj 2014

Nu stämmer kommunen företaget Markbygg för de fel som upptäcktes sommaren innan på hängbron. En miljon kronor begär kommunen att Markbygg ska betala eftersom kommunen anser att Markbygg bär ansvar för skadorna. Markbygg hade totalentreprenad för bygget åren 2006-2008, och tillbakavisar kommunens krav.

Augusti 2015

Kommunen och Markbygg når en förlikning efter rättegångsförhandlingar. Uppgörelsen går ut på att Markbygg ska betala en halv miljon kronor till kommunen. Kommunen står för resten av de 1,4 miljoner kronor som reparationerna kostade.

Vintern 2015

Ny belysning är på plats, i stället för de gamla armaturerna som inte klarade påfrestningarna från väder och vind.

27 augusti 2016

Strandpromenadens 10-årsjubileum uppmärksammas. Mer om firandet hittar du i lördagens Bohusläningen.

(Källa: Bohusläningens arkiv, Uddevalla kommun, Uddevalla näringsliv med flera)