Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anna von Brˆmssen
Bild: Anna von Brˆmssen

En månad sedan nya rökförbudet infördes – så tycker Uddevalla

En månad har gått sedan det nya rökförbudet trädde kraft i Sverige. Trots diskussioner och farhågor inför lagändringen rökförbudet ha tagits emot förvånansvärt väl.

Vart ska folk stå, vem ska säga till och hur många meter från entrén är det egentligen som gäller? Frågorna var många när ett nytt rökförbud skulle träda i kraft den första juli.

Idag har en månad passerat sedan uteserveringar, entréer och hållplatser blev rökfria, en omställning som enligt Björn Hernius, på Tillståndsenheten i Uddevalla, har gått förvånansvärt bra.

– Vi har i princip inte haft några klagomål eller oklarheter. Det mesta har löst sig automatiskt. säger Björn Hernius.

– Precis som förra gången då det skulle införas rökförbud, dök det upp en hel del farhågor om huruvida verksamheter kommer att påverkas och butiksägare kommer behöva jaga sina kunder, men det verkar inte ha varit några som helst problem.

"Generellt sett är folk laglydiga och respektfulla"

Rökförbudet som Björn Hernius pratar om är det som trädde kraft år 2005. Restauranger och lokaler blev då rökfria inomhus och rökare hänvisades till uteserveringar eller avsedda rökutrymmen. I år utökades alltså förbudet och även uteserveringar, hållplatser och entréer blev rökfria.

– År 2005 lät diskussionen på liknade sätt men oron över verksamheter som skulle bli lidande och restauranger som skulle behöva stänga igen, resulterade i att det jublades, både bland restaurangägare och gäster, säger Björn Hernius som upplever att även det utökade rökförbudet tagits emot bra.

– Generellt sätt är folk laglydiga och respektfulla. När vi har varit ute och pratat med krögare och synat gatorna, har vi varken sett människor som röker eller fimpar på stan, säger Björn Hernius och fortsätter:

– Ökad nedskräpning var ju en av de saker som det pratades mycket om inför förbudet, men inte heller det har vi sett någonting av, åtminstone inte här inne i centrum.

Gott om platser att fimpa på

Längs med både Kungsgatan och Drottninggatan i Uddevalla finns det gott om papperskorgar med plats för fimpar ovanpå - en naturlig mötesplats för de som vill röka, menar Björn Hernius.

– Om möjligheten finns, så fimpar nog de flesta nog ställen som är avsedda att fimpa på. Utanför stan däremot, exempelvis på platser där det är mycket sommarverksamhet och det inte finns papperskorgar i samma utsträckning, där har vi, vid några tillfällen fått höra att man behövt plocka fimpar utanför serveringsområden, säger Björn Hernius och intygar att man, från kommunens sida kommer att utvärdera tiden som gått och se vad som kan göras bättre framöver.

– Det finns säkert mycket som kan förbättras, fler papperskorgar kanske är en sådan sak som kan underlätta ytterligare, säger Hernius.

Vad tycker du om rökförbudet?

Emma Karlsson, 29 år – Jag tycker det är bra. Jag har gått här många gånger och tycker inte heller att det har blivit mer skräp på gatan.

Vad tycker du om rökförbudet?

Mohammad Hindi, 38 år – Jag tycker det är synd att man inte kan röka alls. Det vore bra om man fick röka på vissa delar av serveringen. Ibland vill man kunna ta en kaffe och cigg tillsammans.

Vad tycker du om rökförbudet?

Moa Göthberg, 30 år – Jag jobbar som servitris och för vår del blir det lite mer fimpar att plocka från marken, det är synd för miljön men annars tycker jag att rökförbudet är bra. Det finns ju många personer som inte tål eller mår bra av rök, barn till exempel.

Vad tycker du om rökförbudet?

Anders Bergsten, 77 år – Det är bra. Jag röker inte så för min del spelar det inte så stor roll, men jag kan ju förstå att det är jobbigt för de som röker mycket. Jag tycker generellt att Kungsgatan är väldigt fin nu för tiden.

Vad tycker du om rökförbudet?

Ewy Gahnström, 68 år – Jag tycker det är toppen. Klok och bra lagändring. Jag röker inte och vill inte heller utsättas för andras rök.

Vad tycker du om rökförbudet?

Helena Johansson, 50 år – Helt perfekt. Jag är inte ute så mycket så jag märker inte av det jättemycket men varken jag eller mina barn mår bra av cigarettrök.

Vad tycker du om rökförbudet?

Anton Nilsson, 22 år – Jag tycker det är bra med rökförbud.