En madrass för 100 kronor/natt

Madrassuthyrning, prostitution och överfulla lägenheter. Problemen är stora i kölvattnet av bostadsbristen för nyanlända. – Vi kan inte trolla med knäna, säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe.

ANNONS
|

Han kan i skrivande stund inte ge konkreta lösningar på hur Uddevallahem ska kunna möta bostadsbehovet från nyanlända.

– Vi måste sätta oss ner med alla inblandade parter och prata igenom det här.

Just nu står 10 000 personer i kö hos Uddevallahem med flera års väntetid. Det finns inga lediga lägenheter samtidigt som behovet hela tiden ökar.

– Oavsett om det kommer 50 eller 100 nyanlända hit så är vi tjocka. Vi måste vända på varenda sten.

Bostadsbristen ger också annan problematik. Bland annat har Uddevallahem fått flera signaler från hyresgäster om madrassuthyrning där nyanlända får hyra en madrass för 100 kronor per natt och i vissa fall är tvungna att betala med sin egen kropp.

ANNONS

– För att få bo i en lägenhet måste man betala för sig. Antingen med pengar, eller så finns det tjejer som blir utnyttjade sexuellt eller genom att städa och laga mat. Killar kan få koppling till kriminalitet och får utföra uppdrag mot betalning som de sedan kan betala hyran med, säger Ralf Jansson, boendekonsult på Uddevallahem och som rör sig mycket ute hos hyresgästerna.

Denna verksamhet är ingenting som når polisen menar spaningschef Tony Bengtsson.

– Det är ju en grupp som är oerhört sårbar men vi har inte fått några konkreta tips om detta.

För många handlar det om att hyra en madrass per natt för att få tak över huvudet. Det kan finnas upp till tio madrasser eller mer i en och samma lägenhet. Priset kan ligga på 100 kronor per natt.

– När vi rotrenoverade ett lägenhetshus var vi tvungna att flytta alla hyresgäster till annat hus. Då upptäcktes flera lägenheter som var fulla av madrasser, berättar Emma Kånåhols, kundservicechef som också möter många hyresgäster.

Exakt hur utbrett madrassuthyrning och liknande är vet man inte.

– Men vi tror att mörkertalet är enormt, påpekar hon.

Samtidigt är det svårt att komma åt madrassuthyrningen.

– Det är svårt att bevisa eftersom hyresgästen kommer med många olika förklaringar, säger Emma Kånåhols.

ANNONS

Andra- och tredjehandsuthyrningar av lägenheter förekommer också och även köp av inskrivningsadress, det vill säga att folk får betala för att få skriva sig på en speciell adress och därmed bli berättigad till den hjälp samhället kan ge, även om man inte bor där.

– Vi har adresser där vi vet att extremt många är skrivna, säger Thomas Aebeloe.

Men mitt i allt detta ställs man också för moraliska dilemman när överfulla lägenheter avslöjas.

– Hjälper vi eller stjälper vi för dem som bor där om vi gör något åt det? Det är förkastligt att bo under sådana förhållanden men vad är alternativet för dessa människor? Vi måste naturligtvis agera men det betyder också att de här människorna måste ta vägen någon annanstans, säger Emma Kånåhols.

– Många trivs inte alls med sin situation men är samtidigt glada att få tak över huvudet. Helst vill man ha en egen bostad och inkomst, men har man ingen inkomst får man ingen lägenhet, säger Ralf Jansson.

Trångboddheten sliter också på lägenheterna och kan vara direkt hälsofarligt för de boende.

– Vistas för många människor i en för liten lägenhet funkar inte ventilationen som den ska. Lägenheterna slits snabbt, säger Emma Kånåhols.

ANNONS

Överfulla lägenheter beror inte alltid på massuthyrning utan ibland handlar det om stora familjer.

– Många familjer som kommer hit är stora och behöver kanske 7- eller 8-rummare. Det är lägenheter som vi inte har i vårt bestånd.

Visserligen byggs det ovanligt många lägenheter i Uddevalla just nu. 80 lägenheter står färdiga på Skogslyckan och Folkets park och inom ett och ett halvt år ska lika många bostäder vara färdiga på kvarteret Sundberg. Men behovet är mycket större än så och kräver extra resurser. Exakt vad som krävs kan Thomas Aebeloe i nuläget inte svara på.

– Jag tror inte att folk förstår hur komplex den här situationen är. Ska vi satsa på moduler? Det är inte billigt. Om de skrivs av på tio år blir det extremt dyrt. Är det hyresgästerna eller samhället som ska ta de kostnaderna?

Att bygga nytt tar också tid och ger ingen snabb lösning. Från att stå med mark till att ha byggt färdigt ett bostadshus kan det ta mellan tre och tio år beroende på hur smidigt planprocessen går. Samtidigt menar Thomas Aebeloe att man måste se framåt när nya bostäder planeras.

– Vi kan bara inte bygga utifrån den situation vi har i dag, då kanske vi står med tomma lägenheter om tio år.

ANNONS

Emma Kånåhols och Ralf Jansson efterlyser ett bättre mottagande för nyanlända i Uddevalla.

– Det skulle behövas någon form av sluss eller mottagning där flyktingar kan skrivas in och få en introduktion innan man ska få eget boende. Som det är idag får de flesta klara sig helt på egen hand, och får ingen introduktion till det svenska samhället eller bostadsorten alls, säger Ralf.

– Vi som bostadsbolag får ta hand om saker som egentligen inte är vårt ansvarsområde, säger Emma.

ANNONS