Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"En självklarhet att ställa upp"

Många frivilliga krafter ställer upp i sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17 år. Under tisdagen fortsätter arbetet – ingen vet hur länge det kommer att pågå.
– Det är en självklarhet att ställa upp och leta efter henne, säger Sandra Hardenberg.

Strax innan klockan två på tisdagseftermiddagen började de första personerna släntra in på parkeringsplatsen i utkanten av Uddevalla. Efter en kvart är ett 40-tal personer samlade. Sedan det blev känt att 17-åriga Wilma Andersson har försvunnit har många frivilliga kraftsamlat för att hitta henne.

Jesper Söder är insatsledare för FIKK (Frivilliga insatser för kris och katastrof). Inför samtliga samlade berättar han det senaste – att polisen har gripit en man misstänkt för mord, och att de nu ska leta efter en kropp.

– Vår uppgift är att försöka hitta kroppen. Vi har skickat ut patruller som är på väg att söka av områden som är högaktuella, säger han efter att ha delat upp de frivilliga i mindre grupper och avdelat sökområden markerade på kartor.

LÄS MER: Man anhållen misstänkt för mord på Wilma Andersson

Hur går ni tillväga?

– Vi kommer att utgå från ledstångssökning. Personer går med mellan noll och tjugo meter med en till en och en halv meters mellanrum och söker av de områden som de har fått tilldelat sig.

Vad är dina tankar kring att en man nu är gripen?

– Mina tankar är att försöka hitta kroppen om det är så att vi har att göra med en avliden person. Vi ska försöka hitta den så att det finns bevisning så att man ska kunna finna ett avslut.

Hur länge kommer ni att hålla på?

– Så länge folk orkar.

Sandra Hardenberg är en av alla som hjälper till i sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17 år. "Hon har en familj som saknar henne och letar efter henne och då är det viktigt att man ställer upp om om man kan", säger hon. Bild: Stefan Berg
Sandra Hardenberg är en av alla som hjälper till i sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17 år. "Hon har en familj som saknar henne och letar efter henne och då är det viktigt att man ställer upp om om man kan", säger hon. Bild: Stefan Berg

"En självklarhet att ställa upp"

De flesta frivilliga har tagit på sig varma och oömma kläder och skor. Sandra Hardenberg, som har på sig dunjacka och regnbyxor, blir indelad i en av de första sökgrupperna. Hon kände ingen tvekan över att ställa upp i sökandet.

– Jag känner att det är en ung tjej som saknas och jag tycker att det är en självklarhet att ställa upp och leta efter henne. Hon har en familj som saknar henne och letar efter henne och då är det viktigt att man ställer upp om om man kan.

Hon tycker att det är viktigt för familjen att kroppen hittas, om det visar sig vara så illa.

– Jag tycker att det är otroligt tragiskt om det rör sig om ett mord, att en 17-årig tjej ska mista livet under såna omständigheter. Jag tänker själv som förälder att jag hade velat få hem mitt barn även under de omständigheterna för att finna frid och tröst i det.

Jesper Söder (till vänster) är insatsledare för FIKK (Frivilliga insatser för krig och katastrof), här tillsammans med Martin Länsman, frivillig deltagande i sökandet efter Wilma. Bild: Stefan Berg
Jesper Söder (till vänster) är insatsledare för FIKK (Frivilliga insatser för krig och katastrof), här tillsammans med Martin Länsman, frivillig deltagande i sökandet efter Wilma. Bild: Stefan Berg

"Kvar så länge jag orkar"

Vid 17.00 är det mörkt sedan länge. Vissa sökgrupper har kommit tillbaka till parkeringen efter att ha klarat av sitt första område – dock utan att hitta någonting alls.

Martin Länsman är en av flera frivilliga som nu står och väntar på att ansvariga från FIKK ska komma förbi med ficklampor och reflexvästar.

– Vi har sökt av bakom Rimnersvallen, både terrängen och gatorna.

Finns det någon anledning till de olika platserna man söker på?

– De säger att det är högintressant. Men jag vet inte vad det är som gör det högintressant.

Snart ska de ge sig av igen och söka av en gata i ytterkanten av det tidigare området. Olika områden tar olika lång tid att söka av, berättar han.

– Det beror helt och hållet på terrängen och ljuset. Är det bara villagator går det ganska snabbt – vi går inte in i folks privata trädgårdar och börjar rota. Men är det svår terräng och dåligt ljus tar det tid. Det händer lätt olyckor. Det är halt och mörkt.

Varför gör du det här?

– Jag hade möjlighet att ställa upp. Jag fixade barnvakt och åkte hit. Jag har själv barn i den åldern, då kan man lätt sätta sig in i hur föräldrarna känner.

Hur länge är du kvar i kväll?

– Så länge jag orkar. Jag kan nog vara med till midnatt eller något sådant. Jag var det i går.

Hur känns det att vara ute och leta med tanke på att ledtrådarna är så få?

– Man både vill hitta och inte vill hitta. Men det är nog lite tröstlöst skulle man kunna säga.

Började sökandet på måndagen

Det var efter att personer som deltog i måndagskvällens sökande efter Wilma som polisen beslutade att spärra av ett område utanför Uddevalla. Fyndplatsen, där ett par skor och andra persedlar hittades, ligger i ett skogsparti cirka en halvmil utanför Uddevalla.

Totalt ingick över 70 frivilliga i insatsen som avslutades natten mot tisdagen.

– Vi sökte av tio olika områden i och utanför Uddevalla – i ett av dem gjordes fyndet som gav polisen anledning att spärra av, säger Patrick Cohen som då ledde FIKK:s sökinsats.

17-åringen, som senast sågs i Uddevalla, har varit borta sedan den 13 november.