Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Erbjuds köpa anrikt varv men saknar miljoner

Kulturföreningen Gösta Johanssons varv, Gröna varvet, har drivit verksamhet i varvsanläggningen i Kungsviken på Orust i flera år. Men när föreningen nu får budet av ägaren att köpa alltihop saknas nära 3,4 miljoner kronor, trots gåvor från allmänheten.

Kulturföreningen Gösta Johanssons varv har värnat den gamla båtbyggartraditionen på varvet i många år. Den bildades när det för flera år sedan kom på tal att det gamla varvet i Kungsviken skulle rivas för att ge plats åt bostäder. Av detta blev det inget den gången utan kulturföreningen hyrde i stället hela anläggningen av ägaren Torbjörn Dahlqvist.

Nu vill han dock sälja alltihop och begär fyra miljoner kronor för byggnader och tomt.

Kulturföreningen som har ett par hundra medlemmar har fått ihop mellan 600 000 - 700 000 kronor, berättar ordföranden Justus Hultgren.

– Man kan ju glädja sig åt människors gensvar och förhoppning om att varvet kan räddas. Vi har fått små bidrag från flera landet, efter det att vi lagt ut vårt behov av stöd på facebook. Men de insamlade pengarna räcker inte, utan vi får hoppas på bra bankförhållande och kanske någon mer sponsor. De står i våra stadgar att vi ska försöka komma över varvet och har försökt många gånger utan att få svar.

Men så plötsligt?

– Ja, så plötsligt fick vi ett erbjudande och nu får vi hoppas att detta ordnar sig.

Det var 1947 som båtbyggare Gösta Johansson startade en egen rörelse i Kungsviken. Vid varvet utfördes på den tiden legosågning till andra båtbyggare.

På 1950- och 1960-talen byggdes mycket motorbåtar framför allt till fiskare i Bohuslän. Sågen finns kvar och den har kulturföreningen tänkt renovera.

– Det var för inkomsterna från sågen som Gösta kunde dra igång varvet, som blev det sista i båtbyggartraditionen i viken, berättar Tommy Larsson i föreningens styrelse och den som kan arbeta med renovering av sågen om varvet går att rädda..

Dagens ägare till Gösta Johanssons varv, Torbjörn Dahlqvist, låter dock inte så dramatisk, när han kommenterar försäljningen.

– Vi har en bra dialog. Jag vill inte skjuta dem i sank. De hyrde varvet av min pappa före mig och jag är ju själv delvis uppväxt i Kungsviken . Vi kommer att jobba på en ekonomisk lösning, för framtiden.

Vad är det för lösning?

– Det vill jag inte berätta i dagsläget. Men jag vill ju hitta en lösning så fort som möjligt.

Senast 1 september?

– Nej, det datumet gäller inte längre.