Erkänner stöldturné med larmstörande utrustning

En väktare fattade misstankar mot två män på en elektronikbutik i Uddevalla. Efter ett mindre tumult kunde en av männen gripas och nu har han erkänt flera stölder runt om i Sverige som begåtts med en larmstörande elektronisk utrustning. Mannens kompanjon är dock fortfarande på fri fot.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i mitten av oktober som polisen larmades till Elgiganten på Torp efter att en man i 20-årsåldern brottats ned och gripits av väktare. Ingripandet kom efter att en civil väktare sett hur den gripne och ytterligare en man försökt stjäla hörlurar i butiken.

– Jag stod i närheten och hade fri sikt. Han som gick ut först stoppade in godset under jackan och bandaget på ryggen på den som nu är gripen, har väktaren berättat för polisen.

Med bandage menar väktaren en korsett som den misstänkte gärningsmannen hade på sig vid tillfället. Mannens kompanjon tryckte in två förpackningar med hörlurar värda 1 800 kronor var under korsetten innan han lämnade butiken ensam.

ANNONS

Brottades ned av väktare

När mannen med korsetten sedan närmade sig kassan vände han sig plötsligt om, gick tillbaka in i butiken och lämnade av sig varorna igen. I ett polisförhör har korsettmannen berättat att han gjorde detta eftersom han fattade misstankar om att butikspersonal hade sett honom. Vilket de ju också hade.

Den civilklädda väktaren tog tag i mannen direkt som han passerade kassorna. Väktaren såg genast hur det lyste ut från mannens jackfickor och bestämde sig för att visitera den misstänkte.

Då utbröt ett mindre tumult då mannen försökte fly. Väktaren fick hjälp av en annan person att brotta ned och få stopp på honom. Det visade sig att mannens jacka var preparerad med en elektronisk utrustning som kan slå ut butikslarm.

Mannen greps av polisen i Uddevalla och han har suttit frihetsberövad sedan dess. Hans kumpan kom däremot undan.

Erkänner flera stölder

I efterhand har polisen tagit fram flera videor från övervakningsfilmer i samband med liknande stölder. Vid två tillfällen upptäckte polisen att samma två gärningsmän hade stulit från annan elektronikbutik i Uddevalla och vid ett tillfälle från en butik i Falkenberg.

Under förhör har den frihetsberövade mannen erkänt samtliga stölder och berättat att det är samma kompanjon som varit med vid alla brotten. Däremot påstår han sig inte veta mer än förnamnet på medbrottslingen.

ANNONS

Polisen: ”Jag ser det som att ni gör stölder ihop, eller?”

– Det kanske man kan säga men mer vill jag inte säga om det, har mannen svarat under förhör.

Nu åtalas han av åklagare Andrea Welin för tre fall av stöld och ett fall av stöldförsök. Sammanlagda värdet på elektronikvarorna uppgår till cirka 25 000.

I åtalet yrkar åklagaren även att mannen ska utvisas från Sverige i fem år.

ANNONS