Med glädje. Ett gäng glada studenter utanför Agneberg år 2003.
Med glädje. Ett gäng glada studenter utanför Agneberg år 2003.

Ett firande som bara blir större

Från att känna press inför att klara det sista muntliga provet handlar studenten i dag mer om pressen att ha rätt mössa och kunna fira ordentligt.

ANNONS
|

– Vi ser stora förändringar i det här, nu tycker jag det verkar vara jättestort, säger Lina Midholm, forskningsarkivarie och etnolog på Institutet för språk och folkminnen.

För några år sedan samlade Institutet för språk och folkminnen ihop minnen från studenten i olika tider. Vad som framkommer i svaren är bland annat pressen som studenten innebar förr.

Fram till mitten av 1960-talet var det först på själva studentdagen som personen fick reda på om han eller hon skulle få ta studenten eller inte.

– Du var tvungen att klara de skriftliga proven innan det muntliga provet som var på själva examensdagen, säger Lina Midholm.

ANNONS

Utanför skoldörrarna stod familj och vänner och väntade med blommor och ballonger.

– Misslyckades du så fick du smyga ut bakvägen. Min mamma har berättat att man inte ringde i klockorna på skolgården om inte alla hade klarat sig, så det var en nervös väntan. Om det inte ringde i klockan så visste man att någon stackare fick gå ut på baksidan.

1964 beslutade riksdagen att avskaffa studentexamen. Det ansågs föråldrat och man ville införa ett nytt system. De muntliga proven på examensdagen försvann och ersattes med slutbetyg och centrala prov. Dock så fortsattes dagen att kallas för studentexamen.

Under 70-talet var det dock många som ville ha en nedtonad examen.

– Man skulle gå lite mot strömmen. En som svarat skrev att 1975 bojkottade både hon och en del andra studentmössan. Hon hade hittat en långkjol i lapptäcksteknik som hon hade på sig. Någon har också skrivit att det var lite borgerligt att ha studentmössa.

Sedan dess har kommersen kring studenten ökat.

– När jag tog studenten 1990 var det utspring och ett fordon som man åkte hem med. När min bror tog studenten fyra år senare hade det hänt något. Då var det studentmarsch, och sedan åkte man bil. Sedan minns jag min syster några år senare, då var det studentmarsch, studentflak och egen bil, man lägger på hela tiden.

ANNONS

I en enkät bland studenter för några år sedan var det många som gav uttryck för att studenten är en mycket viktig dag.

– Dels kan man se att de har en ganska hård press på sig hur det ska se ut och vilken mössa man väljer. Det är väldigt mycket pengar i det hela. Flera är väldigt medvetna om det, men känner också att "det här är min dag". Sedan finns det även de som svarat att de inte har möjligheterna eller ekonomin, säger Lina Midholm.

Fakta: Studentsången

"Sjungom studentens lyckliga dag,

låtom oss fröjdas i ungdomens vår!

Än klappar hjärtat med friska slag,

och den ljusnande framtid är vår.

Inga stormar än

i våra sinnen bo.

Hoppet är vår vän,

vi dess löften tro,

när vi knyta förbund i den lund,

där de härliga lagrarna gro!

där de härliga lagrarna gro!

Hurra!"

Text: Herman Sätherberg

Musik: Prins Gustav

ANNONS