Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ett lyft för vårt framtida kulturarv

Behöver du fylla på med lite glädje?Ta en tur till museet och ta en titt på mosaikbänken.

Den är sprillans ny och högtidligt invigd av de unga konstnärerna som är elva barn från Bryggan varav åtta var på plats under torsdagen. Bryggan är verksamheten som nyanlända barn kommer till innan de slussas ut i den vanliga skolan. Här arbetar man tätt tillsammans med bland annat museet och Kulturskolan. När tiden var inne kunde de unga konstnärerna låta täckelsen i form av en segelduk lyfta.

En av dem är Arwa Bohisi, åtta år. Hon visar stolt den vackra blomman och fjärilen som hon har skapat i mosaik.

– Min kusin tog hem en fjäril till mig så jag kunde titta på den. Jag gillar fjärilar och tycker om att måla och allt har varit roligt, säger hon.

Bänken har kommit till genom ett samarbete mellan museet, kommunen och Mosaikfabriken i Göteborg. Barnen som går i åk 1-6 har först haft naturtema innan de skred till verket. Och vilket härligt verk det blev.

Till sin hjälp har de bland andra haft Saber Alipanah och Hamid Ghorgane från Mosaikfabriken. Det är ett integrationsprojekt i Göteborg som vänder sig till unga och nyanlända.

– Det här är ett konstverk som kan stå i minst 100 år. Vid museet eller någon annan stans i kommunen. Ni har varit med om att skapa ett nytt kulturarv för framtiden. säger Karin Stammarnäs, enhetschef på museet.

Hon citerade även Aristoteles och avslutade sitt invigningstal med att bänken är en påminnelse om att vi alla ska få finnas till. Och så är det ju.