Ovanligt. Tonfisken i Ljungskile har nu blivit en riksnyhet.
Ovanligt. Tonfisken i Ljungskile har nu blivit en riksnyhet.

Experten: "Ett kittlande fynd"

Den strandade tonfisken är en sensation. Den senaste noteringen om en tonfisk i svenska vatten en gjordes år 2000. – Det är en stimfisk, så det kanske finns fler ute i vattnen, säger Jan Uddén.

ANNONS
|

Det var under torsdagen som Bohusläningen kunde berätta om en högst ovanlig gäst bland badgästerna vid Lyckorna i Ljungskile. En död blåfenad tonfisk låg och flöt ett par tiotal meter ut i vattnet, något som överraskat experterna runt om i Sverige. Jan Uddén kallar tonfisken ett udda fynd.

– Att det har funnits tonfisk i svenska farvatten är inga nyheter. Men det är ett udda fynd. När jag kontrollerade detta ska den senaste noteringen ha varit 2000, säger han.

Den blåfenade tonfisken är i princip en utdöd art på grund av hårt fiske. Under första hälften av 1900-talet fanns den rikligt längs västkusten men försvann sakta men säkert. Den sista tonfiskperioden i svenska vatten var i början av 1980-talet.

ANNONS

– Den kommer i perioder precis som sillen och vi har haft ett antal perioder genom åren, den fösta var under 1880-talet, säger Uddén.

Det var Malte Pettersson som först kontaktade Bohusläningen om fyndet, som nu blivit en riksnyhet.

– Den var sjukt tung och väldigt stort, min farsa trodde det var en tonfisk redan då, säger han .

Och eftersom tonfisken simmar i stim finns det möjlighet att det kan finnas fler tonfiskar ute längs Västkusten.

– Tanken är lite kittlande, att det kanske finns fler tonfiskar ute i vattnet.

Men att bege sig ut och fiska kan bli svårt. Tonfisken vid Lyckornas badplats vägde en bra bit över 100 kilo. Men det är inte ovanligt att firren kan bli betydligt tyngre än så. Det svenska rekordet ligger på runt 400 kilo, i Stilla havet ligger rekordet på nära 900 kilo.

– Det är stora firrar, så om någon fiskar och linan går av fort så kan det väl vara en tonfisk, skrattar Uddén.

ANNONS