Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Extra förstärkning för att klara av allt julpapper

Julklappspapper, presentsnören och diverse förpackningar. Årets julklappsutdelning är förbi och drivor av återvinning fyller skrymslen, vrår och containrar.

– Efter julen är det ju så mycket att röja. Nu vill vi bli av med skiten, säger Marcus Kårebrand och slänger ner en näve julklappspapper i en av containrarna på stationen vid Östrabo i Uddevalla.

Det är lugnt och nästan fridfullt på återvinningscentralen vid lunchtid på juldagen. Någon enstaka bit tomteklätt julklappspapper har hamnat på marken och någon har sorterat julpapper som tidning men i övrigt står containrarna redo att ta emot uddevallabornas julskräp.

– Under julhelgen kommer vi tömma våra behållare i Uddevalla 63 procent oftare än vi brukar, det är en väldigt kraftig förstärkning. Så har vi det fram till tjugondag Knut, då ska julklappspappret vara färdigsorterat, säger Ulla Krohn, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) i Uddevalla.

Ulla Krohn är regionchef på FTI med ansvarsområde Uddevalla.. Bild: Förpacknings- och tidningsinsamlingen

FTI har ansvar för att tömma behållarna på återvinningscentralerna i Västra Götaland. På deras hemsida går att se ett schema för precis när de olika stationerna ska tömmas, på så vis hoppas de kunna undvika överfulla containrar så att alla ska kunna slänga sitt skräp ordentligt.

"Verkar ha lärt sig från tidigare år"

Men det förutspådda kaoset verkar ha uteblivit i år. En förbipasserande säger att hon tycker att det brukar vara väldigt stökigt på återvinningsstationen, men just i dag funkar allt som det är tänkt.

– Vi var 14 personer som firade igår och flera var barn så det blir ju en hel del julklappspapper och annan återvinning. Det mesta kommer från julfirandet, jag tror vi har fyra stora pepperspåsar fulla med skräp med oss, säger Magnus Rodin från Uddevalla.

Han vill inte kalla det för en tradition att åka med återvinningen varje juldag, men har ändå koll på hur det brukar se ut i tunnorna.

– Förr har det varit väldigt fullt men i år var det faktiskt gott om plats. Det kommer nog att bli fullt här under dagen, säger Magnus Rodin.

Magnus Rodin från Uddevalla brukar åka med återvinningen på juldagen. Denna gången blev det fyra fulla papperspåsar med återvinning..

Även Marcus Kårebrand håller med om att det är lite extra rent i containrarna i år.

– Jag har ett minne av att det var överfullt här innan. Men nu är det fint och bra. Kommunen verkar ha lärt sig lite från tidigare år, säger Marcus Kårebrand.

Dottern Tilda Kårebrand låter desto mindre imponerad,

– Detta är tråkigt, jag hade hellre varit kvar hemma, säger Tilda Kårebrand.

Julklappspapper – Pappersförpackningar

Presentsnören – Vanliga soppåsen

Värmeljus och marschaller – Metallförpackningar (separera vekeshållaren från aluminiumkoppen)

Överblivna fyrverkeripjäser – Lämnas till polisen

Granen – Återvinningscentralens trädgårdsavfall

Källa: FTI