Få små lägenheter planeras i Uddevalla. Idéen om modulbygge blev för dyr.
Få små lägenheter planeras i Uddevalla. Idéen om modulbygge blev för dyr.

Få lösningar på akut bostadsbrist

47 små lägenheter på Tureborg. Det är vad som återstår av kommunens plan för att lösa bostadsbristen för unga och nyanlända.

ANNONS
|

Att det råder bostadsbrist i Uddevalla är inget nytt fenomen. Och störst är problemet för personer med låga inkomster, den grupp som heller inte drar nytta av att de byggs nya lägenheter (se artikeln härintill).

För att få fram bostäder i en lägre prisklass tog kommunen under 2015 fram fyra olika strategier, berättar kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S). Två av dem har man nu övergivit – där planerna på att bygga tillfälliga modulhus skrotades så sent som förra veckan.

10 000 kronor billigare Istället hoppas man på Uddevallahems pågående byggprojekt på Tureborg. Det är en del i en särskild satsning på så kallade "kombohus" från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Där sitter Uddevallas oppositionsråd Carin Ramneskär (M) som första vice ordförande.

ANNONS

– Sabos kombohus är 10000 kronor billigare att producera per kvadratmeter. Och det är siffror från två olika landsändar, så det ligger förmodligen någonstans där, säger hon.

47 ettor och tvåor Utöver att det är billigare att bygga pressas hyran också neråt av det faktum att det finns statliga subventioner för byggen av mindre lägenheter. Sammantaget innebär det att hyran landar på en nivå som även låginkomsttagare, med hjälp av bostadsbidrag, har råd med, menar Ingemar Samuelsson.

Samtidigt är 47 ettor och tvåor långt ifrån tillräckligt för att lösa bostadsbristen i Uddevalla.

"Ja då kommer det bli tvärstopp även på den här typen av lösningar"

Har ni fler sådana här projekt, liknande det här i Tureborg?

– Det är det som pågår, men vi kommer ju behöva bygga fler sådana här projekt, för att lätta på trycket på bostadsefterfrågan bland inkomstsvaga grupper.

Ingen plan b Om projektet blir lyckat hoppas han att även privata aktörer kommer följa Uddevallahems exempel.

Vad gör ni om det inte faller väl ut?

– Om det inte faller ut så som vi tror att det gör, ja då kommer det bli tvärstopp även på den här typen av lösningar. Men Uddevallahem är ganska övertygade om att den kalkyl de har kommer att landa på det sättet.

Finns det en plan b?

ANNONS

– Plan a var ju de här fyra strategierna som vi hade. Två har vi klarat av att genomföra och två inte. Plan B är att fortsätta på de inslagna linjer som vi ändå klarat av att genomföra. Framförallt den här typen av kombolösningar som Uddevallahem bygger. Det är ju det som är plan a eller plan b, vilket man nu väljer att kalla det. Steg två, om man säger så, är att få till fler av den här typen av byggnation, säger Ingemar Samuelsson.

"Under högkonjunktur bygger vi så det står härliga till" Andra åtgärder som kommunen borde överväga är att se över regelverket för nybyggnation, ta fram mer byggbar mark och snabba på handläggningstiderna för bygglov, anser Carin Ramneskär. Men utöver det behövs även reformer på nationell nivå, menar hon, som bland annat syftar till att stärka konkurrensen på byggmarknaden.

På lång sikt, vad krävs för att komma tillrätta med det här?

– På lång sikt behöver vi få till en situation där vi har en kontinuerlig bostadsbyggnation, säger Ingemar Samuelsson. En orsak till att vi har det underskottet på bostäder idag är att vi bygger etappvis. Under högkonjunktur bygger vi så det står härliga till. Så fort det är lågkonjunktur tar det tvärstopp i bostadsbyggandet, så bygger vi inget på tio år.

ANNONS

Men hur ska man göra för att få igång byggandet under en lågkonjunktur?

– Bra fråga. Det finns ingen som har några bra lösningar på det just nu.

Läs också:

ANNONS