Carl-Erik Carlsson tycker att blommorna i spegeldammen är trivsamma.
Carl-Erik Carlsson tycker att blommorna i spegeldammen är trivsamma. Bild: Matilda Spetz

Färgfest i Sörkälleparkens spegeldamm

Innan höstlöven flyter runt i Sörkälleparkens spegeldamm får Uddevallas dahlior en andra chans.
– Genom att ta tillvara på dahlior som annars hade slängts förlängs deras livstid samtidigt som det blir vackert, säger arbetsledare Sophia Pagerup.

ANNONS
|

Sörkälleparkens spegeldamm är nu fylld av hundratals färgsprakande dahlior. Sophia Pagerup, arbetsledare på gatu- och parkenheten i Uddevalla, blev inspirerad av ett blomsterarrangemang i Göteborgs botaniska trädgård och bestämde sig för att försöka efterlikna arrangemanget i Sörkälleparkens spegeldamm.

– Genom att ta tillvara på dahlior som annars hade slängts förlängs deras livstid samtidigt som det blir vackert, säger Sophia Pagerup.

Dahliorna har tagits från kommunens rabatter, snittats och slutligen placerats i dammen.
Dahliorna har tagits från kommunens rabatter, snittats och slutligen placerats i dammen. Bild: Matilda Spetz

Dahliorna placerades i dammen på torsdagen. Det är Uddevalla kommuns sommarblommor som har fått flytta från parkerna ner i dammen. I parkerna planteras istället lökar inför våren och Sophia Pagerup beskriver förflyttningen av dahliorna som ett återbruk, ett sätt att förlänga livslängden på blommorna.

ANNONS

– Vi var ju ändå tvungna att ta bort blommorna, så nu slipper de slängas, säger Sophia Pagerup.

Rita Pettersson står vid kanten och betraktar blommorna. Hennes man Hans Pettersson plockar upp mobilen och tar en bild ner i spegeldammen. De bor i området och såg arbetet med dahliorna tidigare under dagen.

– Jag var här i morse och blev så nyfiken när jag såg alla vackra färger, jag undrade vad de höll på med, säger Rita Pettersson.

Lite längre bort sitter Carl-Erik Carlsson på sin rullator. Han promenerade förbi och såg alla färger.

– Jag var tvungen att gå fram och se om det verkligen var riktiga blommor, säger Carl-Erik Carlsson. Han berättar att han själv experimenterat med att snitta blommor för att sedan låta dem flyta på vattenytan.

– De brukar faktiskt stå sig ett tag, i alla fall hemma hos mig, säger Carl-Erik Carlsson.

Carl-Erik Carlsson hade till en början svårt att tro att blommorna var äkta.
Carl-Erik Carlsson hade till en början svårt att tro att blommorna var äkta. Bild: Matilda Spetz

Sophia Pagerup hoppas på att blommorna ska hålla sig fina i minst en vecka och att vädret inte ställer till det.

– När blommorna ser tråkiga ut kommer vi behöva fiska upp dem med håv, säger Sophia Pagerup.

Carl-Erik Carlsson går ett varv runt dammen. Han sätter sig på huk och kollar på en dahlia som har blåst iväg från arrangemanget. Han knuffar den försiktigt i rätt riktning.

ANNONS

– Vinden ligger ju åt rätt håll idag i alla fall, säger han innan han reser sig upp och påbörjar den korta promenaden hem igen.

Carl-Erik Carlsson går ofta promenader i området och tycker att Uddevalla kommun är duktiga på att sköta om sina parker.
Carl-Erik Carlsson går ofta promenader i området och tycker att Uddevalla kommun är duktiga på att sköta om sina parker. Bild: Matilda Spetz
ANNONS