Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Firar ökningen. Trots den ovisshet om vem som bildar regering så var Vänsterpartiet glada. I första rapporten från vallokalundersökningen fick Vänsterpartiet 9 procent. Men David Höglund Velasquez hoppades på tvåsiffrigt. Bild: Lasse Edwartz

Färgglatt firande på studio 32

Vänsterpartiet ser ut att gå mot ett bra resultat i riksdagen. Det firandes på studio 32 men frågan om vem som bildar regering efter söndagen störde feststämningen.

På Vänsterpartiets valvaka hade de hängt upp flaggor och girlanger i regnbågens alla färger. Maten har dukats upp och på ett drinkbord finns det chips och bubbel. Partiet har laddat upp för en succé. Och vid 20-tiden på söndagskvällen var det väldigt glada miner.

– Vi kommer göra ett kanonval både här i Uddevalla och i riksdagen, säger Evy Gahnström.

"Skönt att lämna med bra siffror"

Förra valet fick Vänsterpartiet över 9 procent i Uddevalla. Som fjärde största parti blev de en del av majoriteten och många pratade om Evy Gahnströms starka fäste i Uddevalla. En stark profil för partiet som i år inte kandiderar. Självklart för henne var ändå att vara på plats under valvakan.

– Det är väldigt kul och speciellt att få lämna över när partiet har så bra siffror, säger hon.

Att det skulle bli effekt på partiets resultat i Uddevalla för att hon försvinner tror hon inte.

– Vi har vuxit de senaste åren och det kommer vi fortsätta med. Det är ett kollektiv och jag gör ingenting själv utan partiet bakom mig, säger Gahnström.

"Barnsligt positiv"

Samtidigt känner hon att det är helt rätt tid att lämna över till den yngre generationen. Förstanamnet på årets lista är David Höglund Velasquez. 28-åringen strålade när han klev in i Vänsterpartiets valvaka på Studio 32 och var "barnsligt positiv".

– Vi har haft medvind i valrörelsen och haft bra resultat. Jag är säker på att vi växer, säger David Höglund Velasquez.

"Velat se tvåsiffrigt"

Vänsterpartiet har haft starka opinionssiffror ser ut att växa från förra valet. När första vallokalsundersökningen kom vid åttatiden under söndagen hade partiet fått 9 procent av rösterna.

– Jag hade helst velat se tvåsiffrigt men det är iallafall en ökning, säger David Höglund Velasquez.

Vill se rödgrönt

Mellan blocken så var det väldigt jämnt. Första rapporten skiljde det 0,2 procentenheter. Något som oroade Velasquez.

– Jag är inte lika övertygad som jag var tidigare men jag hoppas att det blir en rödgrön regering.

Evy Gahnström har dock svårt att se att Vänsterpartiet kommer att regera de kommande fyra åren även om det blir en rödgrön regering.

– Jag hoppas på att det blir en rödgrön regering där Vänsterpartiet ingår. Men vill de bryta blocken så blir det svårt, säger Gahnström.