Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Färre chefer när socialtjänsten organiserar om

Fem chefstjänster försvinner när socialtjänsten i Uddevalla organiserar om. Dessutom flyttar en del personal ut från Stadshuset. Fyra miljoner kronor hoppas socialchef Malin Krantz spara.

Socialtjänsten hanterar kommunens ansvar för äldre- och funktionshinderfrågor samt individ- och familjeomsorg.

Den senaste omorganisationen genomfördes 2016. Då tillsattes bland annat en ny nivå med chefer.

Då beslutades också att organisationen skulle utvärderas efter två år. Nu konstaterar den konsult som gjort utvärderingen bland annat att de förväntningar man hade på omorganisationen 2016 inte har infriats till fullo. Det pågår visserligen mängder av bra insatser och utveckling i organisationen, påpekar konsulten, men de syften som lyftes fram har inte gett önskad effekt.

"Rätt chef på rätt plats"

Rådet från konsulten blir därmed att ytterligare renodla olika roller i organisationen och att öka specialiseringen. "Rätt chef på rätt plats blir en avgörande framgångsfaktor", skriver konsulten.

Nu föreslår socialchef Malin Krantz en ny organisation som föreslås gälla från 1 maj.

– Vi går till en organisation med en avdelning för myndighetsutövning och en avdelning för att verkställa besluten. Hälso- och sjukvårdsavdelningen fortsätter att vara en egen avdelning, säger hon.

En del av personalen får också flytta på sig rent fysiskt. Det kommer även fortsättningsvis att sitta personal i Stadshuset, men flera kommer också att flytta ut närmare verksamheterna.

LÄS MER: Arbetsbrist när digitalisering införs

Den nya organisationen innebär också att antalet chefstjänster blir färre. 18 tjänster idag minskas till 13 tjänster, vilket är samma antal som före 2016. Malin Krantz säger att någon tjänst har vakanshållits ett tid och att hon räknar med en viss rörlighet i den interna rekryteringen.

Med den nya organisationen hoppas Malin Krantz uppnå en effektiv styrning.

– Jag hoppas vinna ett nära ledarskap, som blir närmare personalen och att det inte blir så stor distans mellan chefsleden.

Spara miljoner

Också ekonomin är en viktig faktor vid omorganisationen. Socialtjänsten befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Malin Krantz räknar med att minska kostnaderna med fyra miljoner, framför allt genom minskade lönekostnader men också i viss minskad administration.

Malin Krantz säger vidare att hon hoppas att invånarna inte kommer att märka av omorganisationen på ett negativt sätt. Invånarna har främst kontakt med enhetscheferna, skillnaden kan bli att brukarna kan få träffa någon annan än idag, förklarar hon.