Färre restriktioner för häktade i Uddevalla

Antalet häktningar som är belagda med restriktioner har minskat kraftigt i Uddevalla sedan förra året. Chefsåklagare Niklas Sannerholm kan inte se någon tydlig förklaring.– Det är inte någon ändrad policy, säger han.

ANNONS
|

Enligt statistik från Åklagarmyndigheten är det stora skillnader i landet när det gäller hur många häktade som har restriktioner. Under förra året var det hos åklagarkammaren i Uddevalla 79 procent av häktningarna som var belagda med restriktioner. Under januari till maj i år är andelen häktningar med restriktioner 63 procent, alltså betydligt färre.

Enligt chefsåklagaren i Uddevalla, Niklas Sannerholm, har antalet häktningar sjunkit överhuvudtaget. Att dessutom antalet häktade med restriktioner har minskat ser han ingen annan förklaring till än att det är tillfälligheter att brotten och omständigheterna har varit sådana att det inte har varit befogat med restriktioner.

–Det är inte så att vi har förändrat vår bedömning utan det beror i så fall på att målkaraktärerna har varit sådana att det inte har krävts några restriktioner, säger han.

ANNONS

Extrajobb

Han menar att åklagarkamrarna i Västra Götalandsregionen normalt är flitiga med att belägga häktningarna med restriktioner, även om det innebär mycket byråkrati och extrajobb med att exempelvis läsa igenom häktades brev.

–Vi har en lång tradition med mycket tvångsåtgärder. Det är för att det ska gå snabbare och lättare att bedriva förundersökning och få brotten uppklarade. Och Västra Götalandsregionen har en hög lagföring, alltså uppklaringsprocent, säger han.

Att det skiljer sig mellan olika kammare i Sverige tror han beror just på att det är olika kulturer i olika delar av landet, och att det finns skillnader i brottstyper.

Bengt Eylis, som är ställföreträdande kriminalvårdsinspektör på häktet i Uddevalla, säger också att åklagarna i Västra Götaland lägger restriktioner i hög grad. Men han har även reflekterat över att det är få häktade med restriktioner just nu.

–Det kanske beror på att många av de häktade har varit här länge och har varit uppe i tingsrätten. Restriktionerna brukar hävas i tingsrätten, säger han.

Dräglig tillvaro

Enligt Bengt Eylis arbetar häktet i Uddevalla mycket med att göra tillvaron dräglig för de häktade som har restriktioner.

–Vi arbetar aktivt med att bryta den isolering som de sitter i och vi ansöker ibland hos åklagaren om att en häktad till exempel ska få träffa andra häktade under personalledda former. Många som är isolerade mår mycket dåligt.

ANNONS

Han berättar också att häktespersonalen brukar prata med isolerade personer i enskilda rum, för att den häktade ska få prata av sig. Detta kan de göra utan åklagarens tillåtelse.

–Det är de små grejerna som är viktiga, att ge vård och omtanke. Vi får respektera att det är människor som sitter här, även om vi inte repsekterar vad de har gjort.

Häktning av en person kan vara med eller utan restriktioner. Vid häktning som är belagd med restriktioner är den häktades möjlighet att kommunicera med omvärlden inskränkt. Det handlar bland annat om begränsad möjlighet att ta del av massmedier som tv och tidningar, att skriva eller ta emot brev, få besök och tillåtas att umgås med andra häktade. Den häktade kan få skriva eller ta emot brev exempelvis, om personal läser igenom det.

ANNONS