(arkivbild) Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. :-)
(arkivbild) Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. :-)

Får kritik för skäggig arbetare

Arbetsmiljöverket fann skäggstubb på en arbetare och avsaknad av varningsskyltar vid ett besök i Uddevalla.

ANNONS
|

Nu får två byggföretag kritik för sin hantering av asbest.

– Asbest är en källa till mycket ohälsa och bland annat asbestrelaterade cancerformer. Asbest är något som upptäcks mer och mer för det finns mycket av det i de allra flesta byggnader i dag. Därför är det viktigt att man är noggrann vid hantering och sanering, säger Sauli Ahokas, från Arbetsmiljöverket som var med och utförde inspektionerna i Uddevalla.

På det ena byggföretaget Uddevalla fann man en saneringsvagn i arbetsområdet. Platsen där vagnen stod var avgränsat men inte skyltad med varningstext. Dessutom upptäcktes två containrar med asbest och ingen av dessa var heller markerade med varningstext.

ANNONS

Och vid besöket på det andra byggföretaget fanns en arbetare med skäggstubb. Arbetsmiljöverket har som krav på att alla arbetstagare ska vara slätrakade vid hantering av asbest, för att andningsskyddet ska uppnå avsedd skyddseffekt.

Sauli Ahokas berättar att i de allra flesta fall sköts hanteringen av asbest ypperligt, men ibland finns det de som tar till vissa genvägar.

– De som sanerar asbest tänker inte alltid på sin egen hälsa just när det gäller skyddsmasker och sådant som används. Det upptäcks ofta att arbetare är väldigt skäggiga och orakade och det är ju de själva som får in asbestfibrerna i lungorna då.

– Det är därför vi är ute och ser till att regler och lagar kring hanteringen följs, säger han.

ANNONS