Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Elever som saknar enstaka betyg efter gymnasiet är det ett litet fåtal som läser klart gymnasieexamen på komvux.
Elever som saknar enstaka betyg efter gymnasiet är det ett litet fåtal som läser klart gymnasieexamen på komvux.

Fåtal tar examen på Komvux

Det finns elever som bara saknar enstaka betyg när de slutar gymnasiet. Av dessa är det ett litet fåtal som läser klart gymnasieexamen på komvux. Det visar en ny rapport från Skolverket.

I rapporten undersöktes drygt 7 000 elever i gymnasieskolan som fått studiebevis i stället för examen på grund av att de blivit underkända i ett fåtal kurser. Förhållandevis få av dessa elever övergår till komvux. Än färre, sex procent, kompletterar sin utbildning tillräckligt för att kunna ta ut en gymnasieexamen. Verksamhetschefen för komvux i Uddevalla Ulf Larsson säger att anledningarna kan vara många. Att ta examen är inget självändamål.

– En del kanske kompletterar ett visst betyg eftersom en arbetsgivare kräver det. Då kanske inte en examen är viktig, säger Ulf Larsson.

Låg siffra

I Bohuslän är det bara, enligt undersökningen, 4,5 procent av eleverna nära examen som övergått till komvux inom 18 månader som slutligen tar examen. Nationellt ligger det på 6 procent enligt rapporten från Skolverket. Ulf Larsson är förvånad över att siffrorna är så låga.

– Vi har en högkonjunktur just nu och det är relativt lätt att komma in i arbetslivet. Företagarna rycker i folk och i vårt upptagningsområde är småföretagandet stort vilket kanske förklarar att siffran är låg och att vi ligger under riksgenomsnittet, säger Ulf Larsson.

Att den som saknar en gymnasieexamen har svårare att få jobb är välkänt. Gymnasiechefen Stefan Einarsson säger att eleverna bör utnyttja sina möjligheter att läsa upp underkända betyg.

Andra utvägar

– Det är ju viktigt att ha en fullgjord gymnasieexamen. De senaste åren har nio av tio tagit examen i gymnasieskolan i Uddevalla, säger Stefan Einarsson.

Han säger att skolan försöker ge andra utvägar om nu inte gymnasieskolans läroformer passar eleven. Man kan nå yrkeskompetens i lärlingsliknande lärandeformer. Yrkesintroduktionen är ett sådant vilket många nyanlända kan utnyttja.

– Vi ser det inom vård, fordon och många hantverksyrken där man tidigt kombinerar skola och yrke, säger Stefan Einarsson.

Men bara en fjärdedel av eleverna som fått F, alltså underkänt, i en eller flera kurser i gymnasieskolan läser upp betygen på komvux.

Svårt med matte

– Oftast är matematikkurserna en utmaning för många elever som kommer till oss på Komvux från gymnasiet. Och det ser vi också att många har problem med på våra utbildningar också, säger Kristina Danielski som är enhetschef för studie- och yrkesvägledarna i Uddevalla.

Hon berättar att det kanske bara är kompletteringar i något enstaka ämne som fattas för att möta de krav som vinns på arbetsmarknaden.

– Arbetsgivarna kräver en gymnasieexamen med väldigt få undantag och nu är efterfrågan störst inom vård naturligtvis och inom olika hantverksyrken. Svetsare är det till exempel stor brist på, liksom mekaniker och bussförare, säger Kristina Danielski.

Skolverkets studie:

"Elever nära examen som övergår till komvux":

Var fjärde elev som missar examen i gymnasieskolan med ett fåtal kurser går över till komvux.

Av dessa tar var tjugonde elev examen.

De undersökta eleverna lämnade gymnasieskolan 2014/15.

Skolverket undersökte hur många av dem som inom 18 månader övergick till komvux.

Källa: Skolverket