Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Föda hemma - speciell men dyr upplevelse

När Marie Porali och Jonatan Liljedahl fick veta att de väntade barn var valet självklart – de ville ha en hemförlossning. Men de har fått betala själva och så är det i nästan hela landet.

Det har inte hindrat även om de tycker att det är mycket pengar – 25 000 kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det har nog varit min önskan från det jag visste att jag ville ha barn, säger Marie.

– Du hade flera vänner som hade fött hemma också, säger Jonatan, som tidigt var inne på samma sak.

Vi sitter i deras kombinerade kök och vardagsrum i huset, utanför Hamburgsund. Lilla Sinja sitter i pappas knä och gosar med en mjukiskanin och ett nytt mjukisfår som hon har fått av Viola.

Viola heter Nyman i efternamn och det var hon och kollegan Jenny som var barnmorskor när Sinja föddes 2013.

Viola känner knappt igen Marie när hon träffar henne i dag. Inte för att hon har förändrats utan för att hon under nästan hela förlossningen stod med ryggen mot Viola och Jenny, lutad över sängen.

– När jag kom in i bilden var du mitt inne i förlossningen och du Jonatan, låg uppe på sängen med näringsdryck som du hela tiden försökte få i Marie. Jag och Jenny satt mest på madrasser bakom dig, säger Viola.

De har många minnen ihop, det var en stor upplevelse.

Än så länge är det Violas enda hemförlossning. Efterfrågan är liten och det gäller också för barnmorskorna att kunna träda in utanför ordinarie arbetstid. Det löser man via ett jourschema. Alla har inte heller råd.

Till vardags arbetar Viola på Näl. Hon har 20 års erfarenhet som barnmorska.

– Jag gick med i förlossningsgruppen för jag tycker att kvinnan och paren ska få välja var de vill föda sitt barn, säger hon.

Hon anser att det är mindre risk att föda hemma än på sjukhus förutsatt att kvinnan är frisk och graviditeten normal.

– Just därför att hormonerna får spela som de ska är det mindre risk hemma.

Kärnan är, menar Viola, oxytocinet som styr värkarna samtidigt som det är ett lugnande och smärtstillande hormon.

– För mycket stress motverkar oxytocinets kraft, du hamnar i ett kalt rum på sjukhuset, ofta på rygg för det är en gammal rutin, folk går ut och in, du har ingen barnmorska hos dig hela tiden, du vet inte vad som ska hända, säger hon och tittar på Marie:

– Du hade sex minuter mellan värkarna på slutet, det var så din kropp ville föda. På sjukhuset hade vi snabbat på det, där vill vi inte ha så glesa värkar. Hemma, om förlossningen ändå går framåt i sin egen takt, låter man det vara.

Hur var det då? Ja, Sinja kom till världen en stormig dag två dagar innan jul.

Värkarna tog fart tidigt på morgonen och sedan gick vattnet. Jonatan ringde till Jenny som kom först och sedan kom Viola.

– Det var väldigt tätt och intensivt och långsamt och tryggt. Tiden var svår att förstå, vi var som i en bubbla. Det gör ont att föda barn men jag kommer ihåg att jag var god vän med smärtan och inte rädd, det handlade om att vara öppen för att smärtvågorna skulle komma och det var så tryggt att ha Viola och Jenny bakom mig, säger Marie.

– Jag fick bestämma själv över situationen, jag behövde inte avbryta för att åka in till sjukhuset och jag behövde inte vara i en miljö där jag blev tillsagd att ligga på rygg och uppkopplad till olika apparater.

Jonatan säger att han kände sig väldigt delaktig.

– Först var jag väldigt nervös men sen flöt jag också bara in i bubblan och processen som pågick.

Han pratar också om tryggheten. Att det är det viktigaste och att om det känns tryggast att föda på sjukhus ska man göra det.

I nuläget är det bara Stockholms län och Umeå som ersätter hemförlossningar. Alla andra säger nej. Jonas Andersson (L) är ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse. I en intervju i GP säger han:

– Vi vill inte uppmuntra till förlossningar som inte rymmer största möjliga säkerhet och back-up om något oväntat händer. Om och när det händer något har de stora förlossningsklinikerna en helt annan säkerhet än vad som kan ges i hemmet.

Det håller inte Viola Nyman med om. Politikerna borde läsa på innan de uttalar sig, menar hon.

– Deras åsikter bygger inte på fakta! Många lever i villfarelsen att bara för att du föder hemma har du inte har tillgång till något. Men vi kan sätta en nål, dropp, sy lite, bedöva och ge syrgas. Men vi har inget smärtstillande.

Men om det blir akut?

– I de allra flesta fall upptäcker en rutinerad barnmorska i god tid när en födsel avviker från det normala. Vi är utbildade för att klara det och om det inte räcker kallar vi på ambulans. Under tiden kan vi vidta åtgärder.

Finns det fakta om risker?

– Ja. I Nederländerna har författaren Ank de Jonge ett material på drygt 300 000 födslar som visar att hemfödsel är säkrare än födsel på sjukhus. I England har offentliga vården tagit konsekvenserna av att det är billigare och säkrare att föda utanför sjukhus och rekommenderar 45 procent av kvinnorna att föda någon annanstans än på sjukhus.