Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Ann-Charlotte Gustafsson (UP) och Henrik Sundström (M) Bild: Maja Nilsson
Ann-Charlotte Gustafsson (UP) och Henrik Sundström (M) Bild: Maja Nilsson

Förebyggande verksamheter bantas som en del i sparbetingen

Protester stoppade att Öppna förskolan stängdes men pengar måste fortfarande sparas. Anhörigcentralen och drogsamordnare är två verksamheter som nu drabbas.

På bordet på socialnämndens sammanträde på onsdagen fanns omfattande handlingar om förslag på hur de ska minska utgifterna och effektivisera arbetet. Mobila arbetsplatser, digitala signeringslistor, färre köpta konsultstödda familjehem och nedskärningar inom förebyggandsenheten, var några av besluten som gick igenom.

– Det är en jobbig framtid vi har framför oss. Det är närmare 100 miljoner kronor som vi behöver spara kommande tre år, säger socialnämndens ordförande Ann-Charlotte Gustafsson (UP) på en presskonferens efter nämndens möte på onsdagen.

– Två tjänster kommer försvinna från Anhörigcentralen och vi säger upp lokalen som är väldigt dyr. Mötesplatserna på Tureborg och Dalaberg kommer inte heller få något bidrag, säger Gustafsson som en del av de beslutade nedskärningarna.

S och V reserverade sig

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet om nedskärningar inom förebyggandeverksamheten.

– Skillnaden mellan våra förslag är en miljon kronor mer till drogförebyggande, en ny strategi för ungdomars hälsa samt att vi har strategier för omställningen i de andra delarna så det blir mer långsiktigt hållbart, säger Stefan Skoglund (S).

Stefan Skoglund (S), andre vice ordförande. Bild: Lasse Edwartz
Stefan Skoglund (S), andre vice ordförande. Bild: Lasse Edwartz

Socialnämnden har också sökt 7,5 miljoner kronor från effektiviseringsfonden, och de tror de kommer bli mer. De måste ändra arbetssätt för att klara ekonomin.

– Vi måste behålla samma volym personal men med ökat antal som behöver vård och omsorg. Då måste vi hitta nya arbetssätt, berättade Henrik Sundström (M), vice ordförande i nämnden.

Sammanslagning ska minska försörjningsstöd

En stor utgift för nämnden är de skenande kostnaderna för försörjningsstödet. Därför ska en ny enhet bildas, där försörjningsstöd slås samman med arbetsmarknadsavdelningen. Den nya enheten ska placeras direkt under kommunstyrelsen och beräknas minska försörjningsstödets kostnader med 10 procent per år.

– Så som det är uppdelat nu så är det två led, vilket både innebär ett dubbeljobb för de båda enheterna och för personen som har bidrag. På det här sättet ska fler ha närmare till arbetsmarknadsåtgärderna, säger Sundström.

Uddevalla kommer att få 19,3 miljoner kronor av statens välfärdsmiljarder. Men de pengarna gör ingen större skillnad menar Ann-Charlotte.

– Nej, det miljonerna slukas snabbt. Vi måste dra ner på kostnaderna oavsett.

Hur känns det efter de beslut ni tagit idag?

– Utefter de förutsättningar vi har så känns det spännande att se effekterna av besluten. Det känns bra, säger Gustafsson.