Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Företagare lät sig inspireras

Årets stjärnföretag finns i Lysekil. Maria Lifv på Toric Center heter vinnaren som utsågs på Mitt företag-dagen.

Maria Lifv arbetar med personer som är socialt utsatta och hjälper dem att komma på rätt köl. Hon tar emot dem på sin gård och då är hästarna nog så viktiga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Oj, det här var riktigt roligt, jag är fortfarande alldels omtumlad. Jag började med Toric Center för det fanns inte är jag behövde det, så nu kan jag ge det till andra i stället, säger hon efter prisutdelningen.

I dag finns det en person som bor på gården och tre som deltar i dagverksamheten. Här får man umgås, träna och arbeta med hästarna exempelvis.

– Det är jätteroligt, men jag måste ha ett till jobb på sidan om. Jag skulle önska att vi hade mer resurser som en utslussningsstuga så att man kan bo kvar en tid i tryggheten. Och att använda hästar i verksamheten är den bästa terapin, säger Maria Lifv.

På andra plats kom Kärrstegens gård och på tredje Hafstens resort.

Dagen bjöd på många tillfällen till möten för de närmare 200 personerna från näringslivet men även inspirerande föreläsningar. Som av grundaren till Mitt företag-konceptet, Gustaf Oscarson, 39 år. Han beskriver sig som en enkel kille från Lidköping som var så blyg att han inte kunde berätta om sitt sommarminne inför klassen på gymnasiet. Det är han inte nu, blyg alltså. Sedan dess har det blivit åtta företag, ett stort antal böcker, tv-program och ett allmänt framgångsrikt liv. Till en början var hans enda strategi att säga ja till allt. Just nu är han aktuell med sin stora utmaning som tog sin början på en nyårsafton, Livet på 500 dagar.

– Jag hade fastnat i företagsfällan med mycket jobb, och satte mig ner och insåg att jag måste sluta att fokusera på sedan. Så jag skrev en lista på 100 saker som jag ska göra. På 500 dagar ska jag skapa mitt drömliv, ett liv i balans och mitt drömföretag.

Hans tips är ta bort, själv skippar han tv:n och följer inte nyheterna, att effektivisera, delegera och automatisera. Å så sätt skapar han balans i livet. Den andre föreläsaren var Charlie Söderberg, känd från bland annat Lyxfällan. Han började sin karriär som ogräsrensare och eldslukare. Men det var under hans tid som journalist på nu avsomnade tidningen Vision som han fick frågan av sin chefredaktör om han trodde att han skulle kunna känna vilka företagare som skulle lyckas och inte lyckas.

– Ja, det tror jag allt, sa jag och lånade alla böcker om entreprenörskap och biografier om människor som lyckats med att nå sin dröm, jag gick kurser och lärde mig hur man skapar framgång

Sen kom den där ödesdigra kvarten när han gick in till vd-n och höll ett brandtal om hur företaget skulle skötas och vad som skulle göras.

– Jag fick sparken och förlorade allt. Det är 15 år sedan, men i dag är jag tacksam för det tvingade mig att göra det jag verkligen brinner för. I dag står det rikedomscoach på visitkortet.

Han är bland annat delaktig i utbildningsföretaget Balansekonomi som arbetar med attityder och beteenden för att få människor att få ett rikare liv. Inte bara räknat i pengar.