Förgiftat vatten kan ha dödat kor

En ko och en kalv har dött i närheten av Skalbankarna på Kuröd i Uddevalla. Ytterligare en hittades sjuk. Enligt polisen kan det röra sig om att korna druckit förgiftat vatten från ett vattendrag i närheten.

ANNONS
|

Under söndag kväll var polis och veterinär på plats och lantbrukaren transporterade bort de döda djuren.

När polis kom till platsen under söndagen ska en ko ha legat sjuk. Bredvid den låg ännu en ko och en kalv - båda döda.

– Den sjuka kossan verkade ganska illa däran, säger Hans Lippens, polisens Presstalesman region Väst.

Enligt polisen har en anmälan till Länsstyrelsen gjorts och vid sjuttontiden var länsveterinären på plats.

Enligt lantbrukarenÖrjan Olsson som träffat både polis och veterinär kan de sjuka och döda korna, bero på att vattnet i en närbelägen damm blivit förgiftat.

Han kommer idag att kontakta Uddevalla kommun och begära att det görs en undersökning av vattnet.

ANNONS

Hans Lippens delar Örjan Olssons bild av vad som hänt.

– Enligt länsveterinären ska den ena kossan ha dött en naturlig död. Kalven kan å andra sidan ha fått i sig förgiftat vatten, säger Hans Lippens.

– Jag har haft djur i det här området i mer än 20 år och det har aldrig inträffat något sådant tidigare, sägerÖrjan Olsson.

Personal från Skalbanksmuseet var under söndag kväll på plats och satte upp lappar om det inträffade. De uppmanade dessutom hundägare att inte låta hundar dricka av vatten i området. Att vattnet är giftigt är ännu inte bekräftat men ärendet ligger nu på kommunens bord.

– Vi har inte varit där och kollat ännu men kommer ta oss dit och kolla på vattendraget, se om det kanske ligger någon verksamhet i närheten som kan ha förgiftat vattnet, säger Peter Jonasson, miljöinspektör på Uddevalla kommun.

ANNONS