Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Badplatsen vid Bodele stängs tillfälligt av. Bild: Niclas Jonasson
Badplatsen vid Bodele stängs tillfälligt av. Bild: Niclas Jonasson

Förhöjda halter av tarmbakterier stänger två badplatser

Badplatserna vid Bodele och Skår stängs tillfälligt av. Detta efter att kommunen hittat förhöjda halter av tarmbakterien e-coli i badvattnet.

På torsdagen meddelade Uddevalla kommun att man stänger av badplatserna vid Bodele och Skår. Detta efter att provtagning visat att vattnet innehåller förhöjda halter av tarmbakterien e-coli.

– Jag vet inte vad det beror på. Det kan finnas många olika faktorer, men jag tänker inte spekulera, säger Malin Bengtsson, enhetschef för badanläggningar på Uddevalla kommun.

Badplatserna lär kunna öppna strax efter helgen, enligt Bengtsson. Förhöjda värden av e-coli brukar försvinna på naturlig väg efter några dagar.

– Vi tar omprov omgående och sedan väntar vi på att få provsvar tillbaka från labbet. Den administrationen och processen tar några dagar. Med all sannolikhet det borta vid nästa provtagning, säger Bengtsson.

Kan drabbas av kräkningar

E-coli, eller Escherichia coli, är vanlig i mag- och tarmkanalen hos både människor och djur. Flera olika typer av bakterien kan ge sjukdom hos människor. Bland annat kan man drabbas av kräkningar och diarréer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uddevalla kommun tar vid löpande tillfällen prover på de kommunala badplatserna,

– Vi säkerställer att det är bra kvalitet på badplatsen och på vattnet. Det kan man vara trygg med om man badar på en kommunal badplats, säger Malin Bengtsson.