Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mortens är en av restaurangerna där Uddevallaborna kan hämta mat under onsdagens take away-festival. Syftet är att stötta centrumhandeln. Bild: Bohusläningen

Försöker mota krisen med hämtmatsfestival

Dag för löning brukar betyda att något fler än vanligt rör sig på stan för att handla. På onsdagens löningsdag hoppas centrumföreningen med take away i stor skala att dagen något ska likna det normala.

Omsättningen har sjunkit mellan en tredjedel och hälften för handlarna i Uddevalla centrumförening, berättar Conny Ringblom som är ordförande i föreningen och spindel i nätet för onsdagens take away-festival. Initiativet har fått stort genomslag genom sociala medier, enligt ordföranden.

– 15 000 har sett det, och ett hundratal säger att de ska handla, säger Conny Ringblom.

Med take away-festivalen vill centrumföreningen att så många som möjligt handlar från sin favoritrestaurang och intar lunchen hemma eller på jobbet.

Smittorisken ökar vid större folksamlingar som köbildning och vid små lokaler.

Är det så klokt att få folk att samlas?

– De ska inte samlas, utan kan hämta hem mat. Det braiga är att om man inte vill gå in i lokalen och hämta maten så kan restaurangen lämna den utanför, förklarar Conny Ringblom som också säger att "i princip alla ställen" i centrum medverkar på take away-festivalen.

– Vi måste också ha en fungerande verksamhet efter corona. Det är en epidemi med enormt genomslag, jag har största respekt för smittan men har också pratat med restaurangägarna, fortsätter han.

LÄS MER: Take away – nytt sätt att överleva för restaurangerna i Uddevalla

Med tillräckligt avstånd mellan människor som också på egen hand har sett till att skydda sig, ska det gå att genomföra festivalen under rådande omständigheter, menar ordföranden.

Hur ska det bli för att vara en lyckad festival, tycker du?

– Det är en lyckad festival om folk gör det här. Vi måste få lite rörelse i stan, antalet som deltar har jag ingen åsikt om. Jag värnar respekten för den enskilda individen.

Vad betyder samlingen i sig?

– Positivt att det händer något i allt det negativa. Alla glädjeämnen är till gagn för oss själva.

Initiativet till take away-festivalen har växt fram hos centrumföreningens marknadsgrupp och i de kontakter man haft med verksamma handlare. Alla goda idéer behövs för centrumhandlarna att ta sig fram genom krisen, menar Conny Ringblom som slåss för att inte centrumhandeln ska dö ut helt.

Medan den ännu är livaktig försöker centrumföreningen genomföra vad den kan av de idéer som kläcks.

LÄS MER: Uddevallarestaurang går i konkurs