Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggarbetsplats. Kungsgatan i Uddevalla har renoverats. Arbetena är några veckor försenade men ska vara klara till jul, bedömer ansvariga. (Arkivbild) Bild: Lasse Edwartz
Byggarbetsplats. Kungsgatan i Uddevalla har renoverats. Arbetena är några veckor försenade men ska vara klara till jul, bedömer ansvariga. (Arkivbild) Bild: Lasse Edwartz

Försenat men klart till jul - om vädret vill

Arbetena på Kungsgatan och Kungstorget är några veckor försenade, men till jul ska det vara klart.
– Vi får hålla tummarna att det inte kommer två meter snö och blir 20 grader kallt, säger centrumutvecklare Stefan Björling.

Avspärrat, sandigt, lerigt och allmänt knöligt. De omfattande byggarbetena på Kungsgatan och Kungstorget har frestat rejält på tålamodet.

LÄS MER: Gropar, grus och grävmaskiner när centrum rustas upp

Nu går arbetena in i slutskedet. Men tidsplanen håller inte.

– Det är ett par, tre veckor kvar fortfarande. Vi jobbar på för fullt. Prognosen är att vi ska bli klara till jul. Vi får hålla tummarna att det inte kommer två meter snö och blir 20 grader kallt, säger Stefan Björling, Uddevalla kommun.

Vattenledningar måste åtgärdas

För att skynda på arbetet tar man in mer personal och förlänger arbetsdagarna bland annat, men planen att vara klara i mitten av november spricker.

Förseningarna beror bland annat på att man under arbetets gång hittar vattenledningar som måste åtgärdas. Dessutom är det allmänt en besvärlig miljö med mycket entréer. Det har också varit problem med leveranser av granit men det är åtgärdat i dagsläget, beskriver Björling.

– Det är en 200 år gammal gata, det är nog inget unikt att det ser ut så här.

LÄS MER: Oväntad upptäckt försenar centrumbygget

Även åtgärderna på Kungstorget och vid Hasselbacken går in i slutfasen men också där räknar Stefan Björling med att det blir klart något senare än planerat.

– Den här veckan görs det sista på torgytan. Sedan ska träden planteras och vi ska ta bort avspärrningarna.

Letar julgran

Julgransfoten har kommit på plats och nu letar gatu- och parkavdelningen efter en 16 meter hög naturgran som ska pryda torget.

– Jag har ingen oro för julen även om vi inte kommer att hinna klart till ljuständningen. Men den kommer att genomföras ändå, den 22 november invigs julbelysningen.

LÄS MER: Bilder och tv från förra årets ljusinvigning i Uddevalla

Sedan återstår trappan vid Hasselbackshuset, som kommer att anlända den här veckan och börja monteras.

I planerna finns också att anlägga en park framför Hasselbackshuset.

– Som det ser ut nu sparar vi det till våren. Det är ett medvetet val, det är till våren som en park tillför mest, säger Stefan Björling.