Första spadtaget för centrums sorgebarn

Ibland är det på sin plats med ett da capo.Så vi skriver återigen: Äntligen!Ett av Uddevallas mest efterlängtade spadtag är taget.

ANNONS
|

Ja, det är förstås kvarteret Sundberg vi talar om. Efter sju sorger och åtta bedrövelser kunde en namnkunnig trio bestående av Roger Johansson, Paula Berger och en av Peabs grundare, Mats Paulsson, ta ett gemensamt spadtag.

–Nu händer det igen, en av Uddevallas grusplaner bebyggs med bostäder, sa Ove Lislerud, vd på HSB Norra Bohuslän, som fick första ordet.

HSB bygger 43 nya lägenheter och föreningen ska heta Valencia. Det är inte så långsökt som man tro, för på Lagerbergsgatan låg J L Larsson Bryggeri i slutet på 1800-talet. Förutom öl tillverkades även läskedrycker, en av dem hette Valencia.

Läs mer:Uddevallahem köper kvarteret Sundberg

ANNONS

Uddevallahem får 26 lägenheter och intresset är stort. Enligt Paula Berger, bolagets ordförande, står 250 personer på nyhetsbrevslistan. Och fler kommer till. Några som visade intresse var makarna Hansson. De passade på att vimla i tältet tillsammans andra hyresgäster, politiker av olika kulörer och vd-n för Trollhättans allmännytta, Urban Blom. Och titta på skisserna över lägenheterna förstås.

–Vi bor på det nya i Skogslyckan nu, men vi har sagt att vi ska ner till stan närmare jobbet. Vi är ute efter en stor tvåa eller en liten trea, säger Anette Hansson.

Och avslöjar att egentligen är de mest intresserade av nästa bygge i kvarteret EOL. Där tas spadtag om en månad. Om du läser det här Anette så har Uddevallahems vd,Thomas Aebeloe, lovat att inflyttningen i EOL-bygget ske en månad innan Sundberg.

Huset med sina sex våningar inrymmer alltifrån ettor till sexor. En trea på 89 kvadratmeter har en preliminärhyra på 11 496 kronor, den billigaste tvåan på 50,2 kvadrat får du betala 6 275 kronor för. Men här blir inte bara lägenheter. Det byggs också äldre och LSS-boende.

–Vi drog tillbaka en tänkt investering på Kurveröd, gick till Uddevallahem och frågade, om vi lägger in detta, kan det bli en affär då?, säger Stefan Skoglund, (S), ordförande i socialnämnden.

ANNONS

Läs mer:De köper in sig i Sundbergsbygge

Med det och tillsammans med HSB:s deltagande, kunde det bli affär så att Uddevallahem kunde slanta upp pengarna för tomten. Och säljaren Erik Hemberg fick 27 miljoner nya miljoner på banken.

Själva bygget, som Peab står för, beräknas kosta 220 miljoner. Och som grädde på moset deltog en av byggjättens grundare Mats Paulsson i gruskastningen.

Inflyttning är planerad till slutet av 2018.

En del av den långa vägen fram till bygge

1990: Det gamla huset som stod på tomten rivs efter en brand.

Raset på fastighetsmarknaden kommer och lägger planerna på is. Platsen får tjänstgöra som parkering så länge.

1993: SE-bankens fastighetsbolag Diligentia tar över större delen av konkursdrabbade Regnbågens fastighetsbestånd i Uddevalla.

1998: En norsk ägargrupp övertar fastigheten från Diligentia. Drygt två år senare är det fortfarande en parkering

2002: St Halvard AB köper tomten nu ska det byggas 2005 eller 2006. Det blir inte så, 2004 köper Erik Hemberg och HA bygg AB tomten.

ANNONS