Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jasmine Settergren är initiativtagare till gruppen.  Bild: Privat/Corona-hjälp till Uddevalla
Jasmine Settergren är initiativtagare till gruppen. Bild: Privat/Corona-hjälp till Uddevalla

Facebook-grupp samlar människor som vill hjälpa

Fler personer sätts i karantän och äldre och riskgrupper uppmanas att hålla sig inne. Men att få ihop vardagen i karantän är inte smärtfritt. Därför har Jasmine Settergren i Uddevalla startat en Facebook-grupp för att fler ska kunna bistå med hjälp i den annorlunda vardagen.

Personer i riskgruppen och äldre beordras att stanna hemma på grund av coronaviruset. Men det är inte lätt att få livet att fungera.

Därför startades Facebook-gruppen "Corona - hjälp till Uddevalla" vars syfte är att hjälpa till med inhandlingen av mat, medicin med mera.

– Det började med att jag gick med i den nationella gruppen som hade startats. Men det var inte lätt att hitta inlägg som rörde just Uddevalla bland så många medlemmar. Så jag startade en lokal grupp och det visade sig att det var många som ville vara med och hjälpa till, säger Jasmine Settergren, initiativtagare till gruppen.

LÄS MER: Initiativ för coronadrabbade sprider sig över landet

"Alla har inte en anhörig som kan hjälpa"

Hon fick kontakt med Jessica Qvist som också ideellt hade startat igång ett initiativ för att kunna hjälpa behövande som är isolerade. Så de började jobba ideellt tillsammans och i dag har gruppen närmare 500 medlemmar.

– Men det har varit svårt att nå ut till de människor som inte har Facebook. Vi har därför valt att gå ut med våra nummer för att på det sättet kunna samordna så att den personen som behöver hjälp kan få kontakt med någon som kan hjälpa dem, säger Jasmine Settergren.

">
Jessica Qvist är också med som administratör för gruppen.
Jessica Qvist är också med som administratör för gruppen.

Hur många människor är det som hör av sig och vill ha hjälp?

Det är olika från dag till dag, men jag tror att vi hittills har haft tio olika förfrågningar om hjälp sedan vi startade för någon vecka sedan. Och jag förstår också att steget att be om hjälp kan vara ganska stort, säger hon och fortsätter:

– Men det finns ett behov av sådana här grupper i alla städer. Alla har inte en anhörig eller kompis som kan ringa hjälp till och ser man att andra tar hjälp så kanske det blir lättare att själv ta steget och be om hjälp, säger hon.

Fakta "Corona - hjälp till Uddevalla"

Syftet med gruppen är att kunna hjälpa de som sitter i karantän. Främst riskgrupper och äldre som uppmanas undvika fysisk kontakt. Därför levereras också allting vid dörren, utan fysisk kontakt. Mer information om gruppen finns på Facebook.

Behöver du hjälp med inhandling eller liknande kan du ta kontakt med initiativtagaren Jasmine Settergren: 0707-414982.

Jessica Qvist: 0766121084