Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Fajtas mot filterbubblor och falska nyheter

Ungdomar genomskådar bättre vad som är sant och falskt på nätet än vad äldre gör. Men trots det dominerar sociala medier Uddevalla gymnasieungdomars nyhetsflöde.
– Jag kollar först på sociala medier, sedan på nyheterna, säger Ebba Baard som går på Uddevalla gymnasieskola.

Under två veckor har eleverna i årskurs ett och två på Uddevalla gymnasieskola jobbat med fake news och källkritik. Som en del i projektet hade eleverna besök under torsdagen av journalisten och internetföreläsaren Emanuel Karlsten. Under en timme föreläste Karlsten i Östrabos aula om hur internet påverkar behovet av att dela med oss av saker till varandra.

– Förr var det efter gudstjänsten utanför kyrkan människor delade med sig av saker. Där spreds väldigt lätt rykten och falska nyheter. Sedan kom nyhetstidningarna som återrapporterade om vad som hade hänt. Det dominerade i 150 år tills Facebook kom som var mer eller mindre en återgång till hur vi socialiserade med varandra innan nyhetstidningarna kom, berättar han.

Karlsten avslutar med att han menar på att den yngre generationen är bättre än den äldre på att genomskåda vad som är sant och falskt på internet, just eftersom de är uppvuxna i den tidsåldern.

Sociala medier inte lika trovärdiga

På Agneberg går eleverna Ebba Baard, Philip Cederberg och Felix Alvgrim. De tre eleverna säger sig alla ha mer förtroende för traditionella nyhetsmedier än för influencers och sociala medier.

Alla tre menar att det som står på Instagram och Snapchat tar man inte på lika stort allvar jämfört med vad som står i till exempel Bohusläningen eller Aftonbladet. Men själva läser de inte så mycket nyheter, menar de.

– Jag kollar på TV4 nyheterna på morgonen när jag äter frukost, annars kollar jag inte så noga på nyheter. Jag kollar på sociala medier och annars kanske jag tittar om jag får någon notis på mobilen, säger Felix Alvgrim.

– Jag kollar på Facebook, Snapchat och Instagram. Annars läser jag Bohusläningens sportsidor för jag håller på med handboll, säger Ebba Baard.

Värderar nyheter

Men för att motverka att de själva går på eller sprider falska nyheter så har de lärt sig att först göra en värdering om de tycker att det som står verkar rimligt eller inte för att sen dubbelkolla de om andra medier har skrivit om samma händelse.

– Jag hänger väldigt mycket på Reddit, som är ett nätforum. Det behöver inte alltid vara sant bara för att det står där. Genom att hänga där har jag blivit skeptisk mot andra medier generellt. Jag tänker att det som står på en nyhetssida inte nödvändigtvis behöver vara sant, säger Philip Cederberg.

– För att kolla om något verkar rimligt så dubbelkollar jag så att det stämmer. Är det någon annan nyhetssajt som har skrivit om samma sak? Kan man läsa om det på flera ställen känns det som att det har en större trovärdighet, säger Ebba Baard.