Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt

Fallet Wilma Andersson har engagerat långt utanför Uddevallas gränser. Mycket har hänt sedan hon anmäldes försvunnen i november. Nu bedöms flickans pojkvän skyldig för mord.

ANNONS
|

Försvinnandet

Den 14 november slutade livstecknen från 17-åriga Wilma Andersson. Fyra dagar senare, söndagen den 17 november, anmäldes hon försvunnen till polisen i Uddevalla.

Dagen efter anordnade hjälporganisationen Fikk, frivilliga insatser vid kris och katastrof, den första sökinsatsen efter flickan och många från allmänheten deltog. Då misstänkte ännu inte polisen att något brott begåtts i samband med Wilmas försvinnande.

LÄS MER:Akut sökinsats efter försvunna 17-åriga Wilma Andersson

LÄS MER: Polisen har hittat kroppsdel från Wilma Andersson

Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal i Uddevalla tingsrätt när den misstänkte mördaren begärdes omhäktad i början av december.
Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal i Uddevalla tingsrätt när den misstänkte mördaren begärdes omhäktad i början av december. Bild: Isabella Persson

Brottsmisstankarna

Polis och åklagare började tidigt misstänka att ett brott kunde ligga bakom försvinnandet. Wilmas pojkvän anhölls skäligen misstänkt för mord. Pojkvännen nekade redan då till brott, vilket han fortsatt att göra.

ANNONS

Polisen hittade tidigt blodspår i parets gemensamma bostad som förstärkte misstankarna om ett allvarligt brott.

Senare greps även en man i 40-årsåldern med koppling till pojkvännen, misstänkt för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Ytterligare en tid senare greps en kvinna i samma ålder misstänkt för detsamma. De misstänkta häktades aldrig och senare under våren meddelade åklagaren att de avskrivits ur ärendet. De är inte längre misstänkta.

LÄS MER: Misstänkte mördaren sågs gåendes på E6

LÄS MER:Ny misstänkt anhållen i Wilma-utredningen

LÄS MER:Begärdes häktade för inblandning i mordet på Wilma – kvinna och man släpps fria

Det massiva sökarbetet

Försvinnandet av Wilma har engagerat långt utanför Uddevallas gränser. Bara dagar efter försvinnandet intensifierades sökarbetet och tusentals från allmänheten hjälpte till att leta i områden i och omkring Uddevalla. Samtidigt letade polisen med stora styrkor efter flickan. Även Försvarsmakten hjälpte till i sökandet, bland annat med undervattensfarkoster.

LÄS MER:Uddevalla går samman för att hitta försvunna Wilma

I Uddevalla kraftsamlade samtidigt lokala aktörer för att underlätta sökarbetet. Bland annat skänkte restauranger och matbutiker mat till de tappra som trots novembervädret sökte efter Wilma.

Polisens sökarbete fortsatte i mindre skala till och med februari i år. Frivilliga genomför fortfarande sökinsatser efter flickans kvarlevor.

LÄS MER:En frivillig insats med hoppet som ledstjärna

LÄS MER:Wilmas mamma framträder i "Efterlyst"

Caroline Fransson, vice chefsåklagre, och Lars Eckerdal, tillförordnad polisområdeschef i Fyrbodal, höll pressträff efter att polisen gjort fynd av en kroppsdel i sökandet efter Wilma.
Caroline Fransson, vice chefsåklagre, och Lars Eckerdal, tillförordnad polisområdeschef i Fyrbodal, höll pressträff efter att polisen gjort fynd av en kroppsdel i sökandet efter Wilma. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kroppsdelsfyndet

Knappt två veckor efter att Wilma anmälts försvunnen hittades en kroppsdel som kunde knytas till flickan. Fyndet gjordes av likhundar i pojkvännens lägenhet. I en kabinväska i garderoben låg flickans huvud och polisen kunde omgående konstatera att det var uteslutet att finns flickan vid liv. Analyser av kroppsdelsfyndet visar att hon utsatts för våld. Men dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

ANNONS

LÄS MER: Kroppsdelen hittades i pojkvännens lägenhet

LÄS MER:Ingen ny kroppsdel hittad – polisen avslutar sökarbetet

Manifestationerna och minnesplatserna

Uddevalla och Sverige chockades av den sorgliga nyheten att flickan var död. Sökandet fortsatte trots det dystra beskedet – men från och med att kroppsdelsfyndet gjordes har man inte längre letat efter en levande Wilma, utan efter fler kroppsdelar.

I bland annat Uddevalla och Lysekil anordnades minnesplatser och manifestationer för att hedra den försvunna flickan. I Uddevalla har hundratals ljus brunnit intill bilder på Wilma Andersson. Fram till slutet av april stod både bilder och ljus kvar på Kungstorget i Uddevalla.

LÄS MER:Wilmas vän i förhör: "Hon gjorde slut dagen innan"

LÄS MER:Staden delade hopp och sorg när Wilma försvann

LÄS MER:Wilmas död skakar unga i Uddevalla: "Alla är chockade"

Häktningsförhandlingarna och åtal

Wilmas 23-årige pojkvän häktades i slutet av november misstänkt för mord. Åklagaren har under våren bett om mer tid för att kunna färdigställa utredningen och den misstänkte mördaren har begärts omhäktad gång på gång.

Blodspår i pojkvännens lägenhet och i hans skor, skrik inifrån lägenheten som plötsligt tystnade och kroppsdelsfyndet i mannens lägenhet gör att åklagaren misstänker honom för mord och brott mot griftefriden. På onsdagen den 13 maj åtalades han, men nekar alltjämt till brott. Inga fler kroppsdelar har hittats i sökandet efter Wilma.

LÄS MER: Här är åklagaren starkaste bevisning mot pojkvännen

LÄS MER: Polisens teori: Wilma mördades i vardagsrummet

ANNONS

LÄS MER: Försvarsadvokaten om fyndet i lägenheten: "Häpnadsväckande"

Pojkvännen fördes till sjukhus

Samma dag som pojkvännen åtalades för mord fördes har akut till sjukhus. I sin cell lämnade han kvar lappar med meddelanden:

Gud vet att jag är oskyldig, jag är ingen mördare. Jag är en fri man. Och jag ska till min kärlek. Förlåt mig mamma och pappa. Jag älskar Wilma för mycket"

Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord, jag bestämmer över mitt eget liv."

LÄS MER:Misstänkte mördaren kan lida av en allvarlig psykisk störning

LÄS MER: Wilmas misstänkte mördare fördes till sjukhus

Senast i slutet av maj sökte frivilliga efter Wilmas kvarlevor.
Senast i slutet av maj sökte frivilliga efter Wilmas kvarlevor. Bild: Hannah Palmhagen

Håller hoppet uppe

Frivilligorganisationer fortsätter leta efter Wilmas kvarlevor. Tipsen strömmar fortfarande in till polisen som fortsätter utredningen av mordet – trots att åtal redan väckts och tingsrätten bedömt pojkvännen som skyldig.

Åklagare Shahrzad Rahimi, polis Anette Timm Preinfalk, åklagare Jim Westerberg och polis Claes Brovall i Uddevalla tingsrätt en av de första förhandlingsdagarna i rättegången.
Åklagare Shahrzad Rahimi, polis Anette Timm Preinfalk, åklagare Jim Westerberg och polis Claes Brovall i Uddevalla tingsrätt en av de första förhandlingsdagarna i rättegången. Bild: Edvin Bergström

Rättegången och känslorna

Den 26 maj drog rättegången mot den misstänkte gärningsmannen igång, efter nio förhandlingsdagar avslutades den den 16 juni.

LÄS MER: Åklagarna yrkar på livstid för mord

Familjen har uttryckt mycket känslor i förhören under rättegången, de beskriver tiden sedan Wilmas försvinnande som en mardröm.

– Det här är en helt omänsklig situation. En urn-plats har plats för sju delar, vi vet inte hur många delar det är, sa mamman under sitt förhör.

Den misstänkte hävdar att han är helt oskyldig.

ANNONS

– Jag är Wilmas enda anhöriga, en närstående. Jag är målsägande i det här målet, sa den misstänkte mördaren bland annat under rättegången.

LÄS MER: Okända avtryck skapade förvirring i rättssalen

LÄS MER: Försvaret: Då kan mordet på Wilma ha begåtts

LÄS MER: Försvaret ifrågasätter att Wilma blev mördad

När rättegången fortsatte den 20 juli blev det dramatiskt i rättssalen. Wilmas mamma vädjade förtvivlat till 23-åringen: ”Berätta var hon är!”, och föll i gråt.

Senare under förhandlingen pekade mördaren finger åt Wilmas familj.

Advokaterna Peter Olsson och Beatrice Rämsell försvarar den misstänkte mördaren.
Advokaterna Peter Olsson och Beatrice Rämsell försvarar den misstänkte mördaren. Bild: Adam Ihse/TT

Advokatens kritik mot utredningen

Försvarsadvokat Beatrice Rämsell har upprepade gånger under förhandlingen ifrågasatt objektiviteten och tillförlitligheten i utredningen.

Åklagare Jim Westerberg menar att det är allvarlig kritik som bör anmälas, om advokaten menar allvar.

LÄS MER: Kriminaltekniker sågar bevisningen i Wilma-fallet

LÄS MER: Flera vittnen drog sig ur – vågade inte vittna

Under sitt slutanförande tog Beatrice Rämsell också upp risken med att medier liverapporterat från rättegången och att det därmed finns risk att vittnenas uppgifter ändrats efter vad andra sagt under förhandlingen. Hon påstod också att familjens vittnesuppgifter av förhållandet mellan den misstänkte och Wilma är efterhandskonstruktioner.

– Det kanske är mänskligt att göra sådan här efterhandskonstruktion om man förlorat ett barn eller syster, men jag menar att det är så de ska bedömas. Just som efterhandskonstruktioner, sa Rämsell under sitt slutanförande.

ANNONS
Illustration från rättegången vid Uddevalla tingsrätt. Den mordmisstänkte 23-åringen i svart hår, intill sina advokater Peter Olsson och Beatrice Rämsell.
Illustration från rättegången vid Uddevalla tingsrätt. Den mordmisstänkte 23-åringen i svart hår, intill sina advokater Peter Olsson och Beatrice Rämsell. Bild: Ingela Landström /TT

LÄS MER: Wilmas mördare lider inte av allvarlig psykisk störning

LÄS MER: Wilmas misstänkte mördare mötte familjen i rätten

LÄS MER: Barndomsvännen: "Han slog henne så hon svimmade av"

Rättspsykiatriska undersökningen

Efter att rättegången avslutades den 16 juni meddelade Uddevalla tingsrätt att de bedömer den 23-årige pojkvännen som skyldig för mordet på Wilma. Rätten beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Utredningen med avgörande betydelse för pojkvännens straff

Den visade att pojkvännen inte led av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks, inte heller under tiden undersökningen pågick. Däremot bedöms han lida av narcissistiska drag.

Wilma Anderssons 23-årige pojkväns bedöms ha mördat henne i deras gemensamma lägenhet i centrala Uddevalla.
Wilma Anderssons 23-årige pojkväns bedöms ha mördat henne i deras gemensamma lägenhet i centrala Uddevalla. Bild: Polismyndigheten

LÄS MER: Wilmas mördare lider inte av allvarlig psykisk störning

LÄS MER: Rättsläkarna slår fast: Wilmas pojkvän lider av narcissistiska drag

Måndagen den 20 juli fortsatte rättegången med en avslutande förhandlingsdag i Uddevalla tingsrätt. Den rättspsykiatriska undersökningen avhandlades och parterna fick föra sin talan en sista gång. Dom mot 23-åringen väntas den 27 juli.

LÄS MER: Följ vår direktrapportering inifrån rättssalen

LÄS MER: Hon försvarar Wilmas pojkvän – vill ha nära en miljon i ersättning

Så blev domen för Wilmas mördare

Måndagen den 27 juli dömer Uddevalla tingsrätt 23-åringen till lagens strängaste straff – livstidsfängelse. Mannen döms för mord och brott mot griftefriden.

ANNONS

Åklagare Jim Westerberg är nöjd med utfallet men säger samtidigt att han förbereder sig för ett potentiellt överklagande till hovrätten.

– Vi vilar inte förrän målet har vunnit laga kraft, slår åklagaren fast.

Beatrice Rämsell, 23-åringens advokat, berättar att mannen tidigare uttryckt en önskan om att överklaga domen.

– Han är väldigt besviken över att han har bedömts vara skyldig, han har ju känt till det i några veckor nu och han har uttalat att han vill överklaga, säger hon.

LÄS MER: Livstids fängelse för Wilma Anderssons mördare

Fallet tas upp i hovrätten

Den 14 augusti lämnade 23-åringens försvarsadvokat in en överklagan av domen. Mannen fortsätter att neka till brott och fallet tas upp vid Hovrätten för västra Sverige.

Förhandlingen inleds i Göteborg den 16 september. Under de två första dagarna kommer åklagarna och försvaret hålla varsin sakframställan. Sedan ska hovrätten gå igenom alla inspelade förhör från tingsrättsförhandlingen.

Den 5 oktober kom hovrätten med sitt beslut: de sänkte Tishko Ahmeds straff från livstid till 18 års fängelse.

Högsta domstolen tar inte upp fallet

Både Tishko Ahmed och Wilma Anderssons familj överklagade under hösten 2020 hovrättens dom till Högsta domstolen.

Ahmed eftersom han anser sig vara oskyldig och flickans anhöriga eftersom de ville att mördaren skulle dömas till livstid.

ANNONS

Den 15:e december kom Högsta domstolens besked. De nekar prövningstillstånd och fallet kommer alltså inte att tas upp en tredje gång.

Avgörande datum i fallet Wilma Andersson

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats påbörjas.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas som misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: Den nu 23-årige pojkvännen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds vid Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar fortfarande helt.

16 juni: Den nionde och sista rättegångsdagen. Åklagaren och 23-åringens advokat håller sina slutanföranden. Åklagaren yrkar på livstids fängelse, medan advokaten menar att den misstänkte ska släppas fri.

17 juni: Uddevalla tingsrätt meddelar att den misstänkte ska sitta kvar i häktet och att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen faller.

15 juli: Wilma Anderssons pojkvän lider inte av en allvarlig psykisk störning. Efter Rättsmedicinalverkets fyra veckor långa utredning konstateras att 23-åringen varken lidit av en störning vid tiden för mordet eller vid utredningen.

20 juli: Parterna möts en sista gång i Uddevalla tingsrätt. Innan förhandlingen avslutas ställer sig 23-åringen upp och pekar finger mot Wilma Anderssons närstående.

27 juli: Uddevalla tingsrätt meddelar domen mot 23-åringen. Mannen döms till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. Mannens advokat uppger att 23-åringen sedan tidigare uttryckt en önskan om att lämna in en överklagan vid en fällande dom.

14 augusti: 23-åringen överklagar domen till Hovrätten för västra Sverige.

16 september: Hovrättsförhandlingen startar i Göteborg. Sista dagen är planerad till 8:e oktober.

23 oktober: Hovrätten meddelar sin dom: Tishko Ahmed får sänkt straff och döms till 18 års fängelse.

12 november: Tishko Ahmed överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen.

23 november: Wilma Anderssons familj överklagar till Högsta domstolen.

15 december: Högsta domstolen meddelar att de inte ger prövningstillstånd.

ANNONS