Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Familjen möter Wilmas mördare igen – idag startar hovrättsförhandlingen

23-åringen dömdes till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson. Senast mannen mötte flickans familj i rättssalen visade han långfingret åt dem. Nu möts de igen när mordfallet tas upp i Hovrätten för västra Sverige.

Uddevalla tingsrätt var övertygade: 23-åringen från Uddevalla mördade Wilma Andersson genom ett kraftigt våld den 14 november förra året. Den unga mannen dömdes till lagens strängaste straff, livstids fängelse.

Men än har inte sista ordet sagts. Under onsdagen startar hovrättsförhandlingen efter att 23-åringen, som hela tiden har nekat till brott, överklagat domen.

– Vi har hela dagen på oss för vår sakframställan och under torsdagen är det försvarets tur. Sen kommer hovrätten titta på alla inspelade förhör från tingsrätten under ett par veckor innan vi samlas igen för slutpläderingar i oktober, säger åklagare Jim Westerberg.

Inga nya bevis har åberopats i målet och åklagaren förväntar sig att det i stort blir en upprepning av tingsrättsförhandlingen.

LÄS MER: Livstids fängelse för Wilma Anderssons mördare

LÄS MER: ”Finns inga skäl till att ändra tingsrättens dom”

Förberett tal till hovrätten

Enligt vad som är inplanerat ska ingen person höras i hovrättssalen. Men handlingar från Kriminalvården visar på att den dömda 23-åringen har för avsikt göra något slags utspel.

”XX har ansökt om att få inneha tidningsurklipp för att förbereda ett tal inför hovrätten”, går att utläsa i ett beslut där mannen nekades att få ha urklippen.

– Det finns alltid möjlighet för tilltalade att uttala sig i slutet av rättegångarna om man vill, men om han kommer göra det vet inte jag i nuläget, säger mannens försvarsadvokat Peter Olsson.

Nekar han fortfarande till brott?

– Absolut, säger advokaten.

LÄS MER: Advokaten: Därför ska pojkvännen frias

”En jättetuff situation”

Under sista rättegångsdagen i Uddevalla blev det stor dramatik efter att 23-åringen ställde sig upp och visade sitt långfinger åt Wilma Anderssons anhöriga. Nu kommer de mötas igen under förhandlingen i Göteborg.

– Det blir naturligtvis en jättetuff situation men familjen vill vara med även i hovrätten och ta del av det som sägs där. Som jag ser det är det något som de gör för att fortsätta läkningsprocessen, säger familjens målsägarbiträde Robert Mjösén.

LÄS MER: Pojkvännen pekade finger åt Wilmas familj

Bohusläningen kommer finnas på plats och direktrapportera från hovrättsförhandlingen under onsdagen och torsdagen. Sedan är det uppehåll i rättegången fram till den 5 oktober.

LÄS MER: Följ direktrapporteringen från hovrätten

LÄS MER: Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt