Fas 3 växer trots krav om stopp

Riksdagen har krävt ett stopp – inga fler arbetslösa till fas 3. Men under 2013 väntas antalet deltagare öka ytterligare.

ANNONS
|

I juni 2011 röstade oppositionen – socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna - ja till att stoppa vidare anvisningar till fas 3, numera omdöpt till sysselsättningsfasen. Antalet inskrivna har dock fortsatt att öka. Enligt Arbetsförmedlingen kommer det i år finnas 36 000 personer i jobb- och utvecklingsgarantins sista steg.

– Man ville se en förändring men oppositionen själva gav inga alternativ. Den långvariga lågkonjunkturen är orsaken till ökningen, vi politiker kan inte skapa jobb men vi ska skapa förutsättningarna. Regeringen ser kontinuerligt över sysselsättningsfasen och har ändrat en del, som möjlighet till arbetsmarknadsutbildning, fler handledare och ett särskilt anställningsstöd, säger Maria Plass (M), ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

ANNONS

En återvändsgränd

Men regeringens åtgärder ger Ylva Johansson (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, inte mycket för.

– Regeringen tycker att fas 3 fungerar bra, men det är en återvändsgränd och fortfarande ett misslyckande som växer för varje vecka.

Även från fackligt håll kommer kritik. Krister Andersson, förste ombudsman för LO-distriktet i Västsverige anser att beslutsfattarna ska ge upp hoppet om fas 3.

– En försvinnande del går från fas 3 till riktiga jobb. Istället ser vi horribla effekter: många deltagare står helt utan ersättning, man tar pengar från åtgärden och lägger det rakt i företagens händer.

Pengarna han syftar på är anordnarbidraget. Det ges till aktörer som ordnar meningsfull men icke konkurrerande sysselsättning till fas 3- deltagare. För det får man drygt 5 000 kronor per månad och person. Samtidigt står omkring 2 750 deltagare utan ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd, enligt Sveriges radios granskning. Att vissa i stort sett arbetar gratis medan anordnarna får en större ersättning väcker kritik. Och kring företag med över 100 fas 3-deltagare har det stormat extra om. Ett exempel är Jobbfabriken som finns på flera platser i landet – de har drygt 600 personer i fas 3. Här i Västsverige finns Media Copy med cirka 250 deltagare.

ANNONS

Överutnyttjar bidraget

Maria Plass (M), ser situationen som problematiskt.

– Har man färre deltagare, vilket de flesta har, så är det självklart större möjlighet att personen blir sedd och anställd. Jag vill inte plocka ut något företag, men det finns aktörer som överutnyttjar bidraget. Regeringen har skärpt kontrollen av anordnarna, drygt 300 har försvunnit.

Ylva Johansson (S), vill att anordnarbidraget och fas 3 slopas omedelbart.

– Flera exploaterar det, deltagarna ses som gratisarbetskraft. Och det blir jättemärkligt när andelen fas 3-deltagare blir fler än andelen anställda.

Vad som kommer hända med fas 3 är ovisst.

– Det jag vet är att det pågår ett ständigt arbete. Det man skulle önska är att konjunkturen vänder och när det sker att de som varit arbetslösa länge är först ut att få jobb, säger Maria Plass.

Är det tredje och sista steget i jobb- och utvecklingsgarantin, som regeringen införde 2007. För att hamna här måste man ha varit arbetslös i 450 dagar inom garantin. Då erbjuds man sysselsättning hos en anordnare, vanligtvis i kommunal verksamhet, föreningar eller hos enskilda företag. Det finns ingen slutpunkt i fas 3 – efter två år hos samma anordnare får man byta. Som ersättning får man aktivitetsstöd och/eller a-kassa.

Antal deltagare fas 3 i Uddevalla:

2009*: 73

2010*: 143

2011*: 169

2012*: 217

Antal deltagare fas 3 Västra Götalandslän

2009*:2 320

2010*:4 474

2011*:5 290

2012*:6 327

Antal deltagare fas 3 hela landet:

2009*: 11 930

2010*: 24 831

2011*: 28 987

2012*: 33 630

* Månadsstatistik 16-54 år, samtliga avser december månad.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS