Fem nya vittnen i Hovhultsmordet

Försvarsadvokaten Lars Halldin har kallat in tre nya vittnen, varav en av dem är en före detta Palmeutredare. Chefsåklagare kontrar med två kriminaltekniska experter.

ANNONS
|

Under fredagen inleddes hovrättsförhandlingarna i Göteborg tingsrätt. Förhandlingarna gäller en dödsskjutning i Hovhult i augusti förra året. Under rättegången i tingsrätten var rättssalen full av anhöriga och vänner till både offer och de misstänkta.

I säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt fanns bara någon enstaka person på åhörarplatsen. Däremot var båda bröderna i salen, tillsammans med sina advokater, chefsåklagaren Daniel Edsbagge och hovrätten.

Daniel Edsbagge började med att yrka på att han anser att båda bröderna ska dömas för mord. Den yngre brodern frikändes i tingsrätten. Den äldre dömdes till sex års fängelse för mord.

Brödernas advokater menade å sin sida att ingen av dem är skyldig till mord och att båda ska frikännas. Den dråpdömda storebrodern hävdar att han avlossade det enda och dödande skottet mot en 24-åring i nödvärn.

ANNONS

– Jag yrkar på att det här inte ska bedömas som nödvärn. I dag hävdar man i de allra flesta fall som det handlar om dödligt våld att man handlat i nödvärn. Det är mycket vanligt, säger Daniel Edsbagge.

Det var en varm sensommarkväll i augusti som en 24-årig man hittades svårt skadad i ett bostadsområde på Hovhult. Mannen avled av skadorna och redan i ett tidigt skede misstänktes bröderna. De greps också senare samma kväll på en restaurang i Uddevalla.

Den äldre av de båda bröderna, 22-åringen, berättade senare i förhör att det var han som höll i vapnet och avlossade det dödande skottet. Han har dock hela tiden hävdat att han agerade i självförsvar.

Båda bröderna åtalades dock för mord i november förra året. Men efter flera dagars huvudförhandlingar släpptes den yngre brodern ur häktet, en 20-åring.

Och när domen kom frikändes den yngre av bröderna från mordmisstankar. Den äldre brodern dömdes till sex års fängelse för dråp.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge överklagade domen, precis som den dråpdömde storebrodern.

Under förmiddagen på den första av de tre förhandlingsdagarna hann Daniel Edsbagge även göra sakframställan. Efter lunch var det advokaternas tur.

Den dråpdömde storebrodern hade under rättegången i tingsrätten Robert Mjösén som advokat. Nu har han Lars Halldin.

ANNONS

Lars Halldin har engagerat den före detta Palmeutredaren, polisen Sonny Björk som vittne.

– Det handlar om fem nya vittnen som ska höras. Jag har kallat tre, åklagaren två.

Förutom den före detta Palmeutredaren har Lars Halldin även kallat en kvinna som hade ett förhållande med offret samt även den polis som hanterade beslagen i samband med dödsskjutningen.

Åklagaren har kallat två kriminaltekniker som bland annat ska vittna om avståndsbedömning av skott. Under eftermiddagen hann man börja lyssna på banduppspelningar av de misstänktas rättegångsförhör. Hovrättsförhandlingen fortsätter på måndag och avslutas på tisdag.

ANNONS