Festivalstämning i Uddevalla

Regnbågsprinsessor, Hulken och rosa och blåa monster. Det är några av besökarna under Uddevallakalasets sista dag.
– Äntligen händer det saker, säger Apinya PhooPhanec.

ANNONS
|

Uddevallakalasets sista dag är här och vädret bjuder på en blå himmel och skinande sol. i museiparken huserar massiva hoppborgar, enorma rutschkanor och bubbelbassänger.

Bredvid en vagn som serverar munkar och läsk sitter Anja Trobäck och målar besökarnas ansikten. Mest populärt är fjärilar och spindlar, men Anja föredrar målningar med mycket glitter och pärlor.

– Regnbågsprinsessor är roligast, då sätter jag på små diamantbitar, berättar hon.

Framför Anja sitter Apinya PhooPhanec. Hon jobbar på en av restaurangerna på Kungsgatan, där säljer hon b åde crêpe och thailändsk mat. På vänster kind målar Anja Thailands flagga.

– Det är mitt första Uddevallakalas och det är så kul när det händer saker här, berättar Apinya. Jag flyttade hit precis innan pandemin och det var så tråkigt när man inte kunde göra så mycket.

ANNONS

Masken i skumbassängen

Strax intill strandpromenaden står en grund pool. sakta men säkert fylls den på med skum och vännerna Elsa och Elsa är båda redan täckta av bubblor.

– Det här är en väldig påhittig och rolig attraktion, säger den ena Elsa som har lärt sig göra partytricket ”Masken” på det hala underlaget.

Vännerna delar inte bara namn, de bor båda på samma gata och går i samma klass. Om några månader fyller de tretton år.

– Det är jättekul här, säger Elsa som kastar ner kroppen mot underlaget och ställer sig på händer. Hon går omkull och hennes lillebror Karl springer fram och kastar horder av skum på henne.

Bakom en enorm vattenrutschkana står Uddevallahem och håller i skateboardåkning tillsammans med Uddevalla skateboardförening.

– Det är kul att skejta mitt inne i stan, berättar Simon Wingård som är skateboardinstruktör. Det är så kreativt att skejta så det känns kul att bjuda på den här friheten.

Tivoli Kampenhof

På Kampenhofs parkeringsplats hörs skrik med skräckblandad förtjusning när våghalsade barn slängs fram och tillbaka i de olika åkattraktionerna. Framför Lustiga huset klättrar syskonen Lova, 9 år, och Emrik, 6 år, i en dinosauries gap.

– Jag ska testa allt innan vi åker härifrån. Jag älskar läskiga saker! säger Lova som kollar på den skyhöga G-force med stora ögon.

ANNONS

Syskonen har precis sprungit runt i tivolits lustiga hus. Emrik åkte ner för rutschkanan som är formad som en orm.

– Den var läskig, säger han.

Vid burkkastningen en bit bort står familjen Davalius Söreklint. Familjens äldsta barn Iris är sex år och tappade under gårdagen en tand.

– En äkta tandhöna kom inatt och la ner två tiokronor vid min säng, berättar Iris. hon plockar fram en hönsfjäder ur sin rosa handväska och visar tiokronorna hon fick av tandhönan.

– Jag ska använda pengarna för att betala för burkkastningen, säger hon.

Iris har nyligen åkt vad hon kallar för ”Elefanten”, en attraktion där besökarna sitter i vagnar som snurrar runt och åker upp och ner.

– Jag skulle velat sitta där längre, säger hon.

Iris mamma Johanna Davalius Söreklint berättar att de ska gå på uppvisningen med Musse och Helium som ska ske framför museet.

– Iris har läst alla böcker om Musse och Helium, berättar hon.

Blåa och rosa monster

På tivoliområdet kan man köpa festivalfavoriterna churros och slush. En familj beställer två stycken slush med smaken ”Blå” och ”Cola”. Många av barnen håller i heliumballonger.

Ballongerna går att köpa hos Arsem Barsoma och Peter Johansson. De har sålt ballonger under hela Uddevallakalaset och det som sålt bäst är de nytillkomna motiven.

ANNONS

– Det är de blåa och rosa monstren som går åt, berättar Arsem.

Samtidigt kommer besökaren Irene Mårtensson fram. Hon ska köpa en ballong till sitt barnbarn som idag är sjuk och missar kalaset.

– Det får nog bli det blåa monstret, säger hon.

Längs Kungsgatan går det inte bara att köpa ballonger och churros, utan även langos, bubbelte och remmar. Said Tahri säljer grekiska oliver.

– Vi har alla möjliga sorter, berättar han.

Said har stått på Kungsgatan under hela kalaset och tycker att stämningen är på topp. En bit bort dånar musik ur högtalarna. Det är en av kvällens artister som ska spela på Kungstorget.

Mellofavoriten Dotter övar på sin låt ”Little Tot”. Många besökare tränger sig framför kravallstaketet för att få en exklusiv glimt av genrepet. Men den riktiga konserten börjar inte förrän klockan nio ikväll.

Även om Uddevallakalasets sista dag pågått i drygt en timme är festivalstämningen på topp.

ANNONS