Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Susanna Fred och hennes familj var en av alla som fick evakuera när branden i Bratteröd bröt ut Bild: Niklas Kallin Thander, Privat
Susanna Fred och hennes familj var en av alla som fick evakuera när branden i Bratteröd bröt ut Bild: Niklas Kallin Thander, Privat

Fick lämna huset i branden – minns tillbaka

För ett år sedan bröt branden ut vid Bratteröd. Susanna Fred och hennes familj var några av alla de som fick lämna sina hem. Trots den kaotiska dagen kunde de återvända till ett välbehållet hus.

Strax innan klockan ett söndagen den 5 augusti 2018 fick räddningstjänsten larm om en olycka vid Bratterödsmotet i Uddevalla. En husvagn hade fattat eld och branden spred sig snabbt.

LÄS MER: Ett år efter branden i Bratteröd: "Naturen kommer aldrig bli sig lik"

Susanna Fred med familj var på väg till Lysekil när de fick besked om att branden hotade deras hus och de behövde evakuera. Snabbt fick de vända hem för att hämta det viktigaste från huset. Nu ett år senare minns hon tillbaka till tiden efter branden.

– Vi klarade oss väldigt bra och fick inga bestående skador. Vi hittade inte vår katt när vi evakuerade men hon kom när vi kunde åka tillbaka, säger hon.

"Ett par dagar med extra kaos"

I dag märker familjen inga spår av branden. När de flyttade tillbaka låg rökdoften kvar i området ett tag, men huset hade inte fått några skador. I ett par veckor fick de hjälp mot doften av någon slags maskin i huset, annars var allt som vanligt.

– Det var tur att helikoptrarna kom igång så snabbt, annars hade det nog blivit värre. Idag är det mest bara ett minne av ett par dagar med extra kaos, säger Susanna Fred.

Flera fick lämna sina hem

Olyckan visade sig vara en flerbilsolycka där två personbilar och en husvagn var inblandade. Husvagnen fattade eld och branden spred sig snabbt till terrängen. Släckningsarbetet höll på i en vecka innan räddningstjänsten hade branden under kontroll.

Under kvällen fick 26 personer lämna sina hem från ett område där det fanns risk att branden spred sig till, men inga hus tog skada.