Fick skjuts och pengar genom att hota med kniv

En ungdom skulle flyttas från ett behandlingshem men tvingade bilföraren att i stället skjutsa honom till Uddevalla. Nu döms han för olaga tvång.

ANNONS
|

Det var i november förra året som en 17-årig pojke skulle flyttas från ett behandlingshem till ett annat. Han fick skjuts av en av hemmets anställda.

Under resan plockade den intagne dock fram en kniv och sa att han skulle skada bilföraren om han var tvungen till det. Sedan förklarade 17-åringen att han ville åka till Uddevalla och att han behövde pengar. Där efter la han kniven på golvet i bilen. Den anställde ska ha upplevt situationen som hotfull.

Inget rån

På eget förslag stannade den anställde vid en bankomat och tog ut 800 kronor från behandlingshemmets konto åt 17-åringen. Ynglingen erbjöd sig att swisha tillbaka pengarna till den anställde och de båda kramade om varandra i Uddevalla innan de skildes åt.

ANNONS

Åklagaren ville helst få ynglingen dömd för rån. Men eftersom han inte uttalade något hot i samband med att pengarna överlämnades döms 17-åringen till ungdomsvård för olaga tvång. Han ska följa socialtjänstens vårdplan. Dessutom döms han att betala 800 kronor i skadestånd till behandlingshemmet och 1400 kronor till den anställde som tvingades skjutsa honom.

ANNONS