Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Branden på Herrestadsfjället. Foto: Frivilliga flygkåren

"Finns inget kvar som kan ta fyr"

Faran verkar vara över för fortsatt brand på Herrestadsfjället, även om det fortfarande finns glöd kvar i området. Onsdagens regn var en bidragande orsak.

Den skogsbrand som härjat på Herrestadsfjället nordväst om Uddevalla i veckan verkar nu ha lagt sig för gott. Under tisdagsdygnet, när branden härjade som mest, arbetade omkring 40 man med släckning under dagen och natten. Under onsdagen var det ungefär ett dussin brandmän som var på plats. Under större delen av torsdagen har det dock inte varit någon.

- Vi hade ingen där under natten heller. I går (läs torsdag) eftermiddag åkte de hem, säger styrkeledare Hans-Erik Oskarsson.

Läs mer: Skogsbranden ännu inte släckt - men under kontroll

Det kraftiga regn som föll under onsdagen bistod räddningstjänsten i släckningsarbetet.

- Det har haft betydelse, helt klart. Det hjälper till att dränka in området. Men de lite djupare glödhögarna kring stubbarna där kan det hända att det inte blir helt släckt.

Läs mer: Sms till lediga brandmän - behövde hjälp

På torsdagseftermiddagen skickades en deltidsstyrka till Herrestadsfjället för att släcka det sista. Det handlar enligt Hans-Erik Oskarsson om stubbar och kraftigare rötter där det kan ryka och glöda ganska länge. Det ska dock inte vara någon fara att elden flammar upp igen.

- Så länge det ligger i avbränt område kan det inte hände något. Det finns inget som kan ta fyr.