Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Som vanligt. Uddevalla arrangerar fyrverkeri på nyår också i år. En utredning visar att budgeten inte räcker till lasershow eller ljuspromenad. Bild: Lasse Edwartz

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Firar nyår med fyrverkerier även i år

Kommunen arrangerar även i år nyårsfyrverkeri. Det visade sig att nuvarande budget inte räcker till de alternativ som har föreslagits.

– Det är nog inte kommunens fyrverkerier klockan 17 som stör mest. Det är nog det som medborgarna skjuter vid midnatt och det är ingen kommunal fråga. Kommunens fyrverkeri varar max tio minuter medan befolkningens varar i flera timmar, säger Anna Svensson, chef för kulturavdelningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

På senare år har de traditionella fyrverkerierna vid nyår ifrågasatts bland annat ur miljö- och djurskyddsperspektiv. I samband med förra nyår lämnades flera medborgarförslag in i Uddevalla för att ändra nyårsfirandet. Till exempel föreslogs att i stället arrangera en ljuspromenad eller ljusinstallation.

LÄS MER: Förslaget: Behåll nyårsraketer i Uddevalla tills vidare

Efter att frågan har utretts har dock kultur- och fritidsnämnden beslutat att det blir ett sedvanligt fyrverkeri även i år.

– Vi gjorde en utredning som beskriver alternativ, bland annat lasershow. Vi beskrev också dagens fyrverkeri och konstaterar att det har jobbat med miljövänlighet och påverkar väldigt lite. Redan förra året tog vi också bort de som smäller högst, säger Anna Svensson.

En lasershow är svår att visa för en stor skara människor, visade utredningen.

– Man måste ha någon form av rök och stora husfasader. Om det blir blåsigt ser man inte så bra. Vi har inte den typen av stadsrum, det skulle bli väldigt få människor som kan se om vi har det på torget. Ett fyrverkeri kan i stort sett vem som vill se bara man tar sig någorlunda nära centrum, men en lasershow når bara en liten publik, säger Anna Svensson.

Det skulle också bli dyrare med lasershow än fyrverkerier.

– En ljuspromenad eller en ljusinstallation som sker ihop med företagare och organisationer skulle kräva den högsta kostnaden och mycket arbete.

Så mycket pengar finns inte avsatta för fyrverkerierna, konstaterar Anna Svensson.

– Vi har inte fått tillskott i medel. Vi har 50 000 kronor. De pengar vi har räcker inte till annat än fyrverkerier, alternativen är dyrare.

Beslutet om fyrverkerierna togs i september och då var det dessutom för sent att påbörja arbetet med en ljuspromenad, något som enligt Anna Svensson kräver betydligt längre tid för förberedelser.

Därför blir det alltså som vanligt fyrverkerier på nyårsaftons eftermiddag.

Ett högtidstal hör också till vid nyårsfyrverkeriet. I år blir det den nytillträdde ordföranden i kommunfullmäktige, Elving Andersson (C), som håller talet. Vid ceremonin bjuds också på musik i Museiparken.

Fakta: Pyroteknik

Det krävs alltid tillstånd från polisen

för att använda pyrotekniska varor inom Uddevallas tätort, Ljungskile, Herrestad, Sunningen, Ammenäs, Lanesund och Överby, Hogstorp, Fagerhult samt Utby, utom mellan klockan 15 och därpå följande dag klockan 01 under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Kungstorget inom Uddevalla tätort omfattas inte av dessa regler.

Det är alltid förbjudet

att använda pyrotekniska varor inom Kungstorget samt inom ett avstånd av 200 från Uddevalla sjukhus och samtliga äldreboende inom Uddevalla kommun.

(Källa: Allmänna lokala ordningsföreskrifterna)