Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Kristiansson är polischef i Västra Fyrbodal. Bild: Jenny Ingemarsson
Stefan Kristiansson är polischef i Västra Fyrbodal. Bild: Jenny Ingemarsson

Fjärde brandnatten på en vecka – polisen ökar närvaron på Dalaberg

Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän har fått rycka ut på ett flertal bränder på Dalaberg de senaste dagarna. Under natten till måndagen var det fjärde gången på en vecka. Nu ökar polisen närvaron i området.

Under natten till måndagen brann det återigen på Dalaberg.

Det första larmet kom strax innan midnatt. I närheten av Dalabergsskolan brann lastpallar. Det fanns ingen spridningsrisk och brandmännen kunde släcka branden.

LÄS MER: Nu måste förorterna få trygghet

– Polisen åkte ut på larmet och vi har skrivit en anmälan som handlar om skadegörelse genom brand. Vi har inte gripit någon person för detta, säger polisens presstalesperson för region Väst, Hans Lippens.

Vid 01-tiden kom larm om en brand i en container och vittnen hade sett två ungdomar springa från platsen.

Återigen åkte även polisen till platsen och man skrev en anmälan om skadegörelse genom brand.

Klockan 02.32 larmades om nattens tredje brand. En eld, som stor en påskbrasa enligt polisen, hittades vid Föreningsgatan.

Det är fjärde gången under en vecka som räddningstjänsten fått rycka ut för att släcka bränder på Dalaberg.

Något brukar trigga

Stefan Kristiansson är lokalpolisområdeschef för Västra Fyrbodal. Han berättar att bilbränderna till viss del förvånar polisen.

– Tidigare har vi oftast sett att den här typen av bränder föranleds av någon händelse som triggar, men vi har inte kunnat se det i de här fallen, säger han.

Han betonar att om man bortser från förra veckans bränder så har området i övrigt varit lugnt.

– Vår erfarenhet säger att sådant här blossar upp för att snabbt dö ut igen. De som drabbas är naturligtvis arga och irriterade och vi har även förståelse för att bränderna kan skapa en oro bland allmänheten, säger han och fortsätter:

– Vår uppfattning är att detta är en väldigt liten klick som av någon anledning är missnöjd med något. Vad missnöjet består i det vet vi inte. Ingen av blåljuspersonalen har utsatts för någon som helst form av aggressivitet i samband med insatserna, säger han.

Polisen ökar närvaron

Vilka förbyggande åtgärder vidtar ni i nuläget?

– Vi har ökat vår närvaro i området, framför allt på kvällar och nätter. Vi arbetar trygghetsfrämjande genom att finnas på plats och genom våra kontakter med både myndigheter och föreningar i området, säger han.

Samarbetet och dialogen mellan polis och andra grupper i området säger han är bra och att det inte känns som att man står inför en kraftsamling.

– Vi har ännu ingen misstänkt eller misstänkta. I sådana här fall kan många gånger allmänheten vara den bästa polisen. Vi tar tacksamt emot alla tips och iakttagelser, säger han.

Natten mot den 12 november

Strax innan klockan elva natten mot måndag brann tre bilar på Dalaberg. Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen och enligt polisen finns i nuläget ingen misstänkt.

Natten mot den 16 november

Två olika bränder har ägt rum på Dalaberg under natten. Totalt har tre bilar och en container brunnit.

Natten mot den 17 november

En bil blir helt utbränd vid gamla macken vid Fjällvägen/Myråsvägen.

Natten mot den 19 november

Lastpallar och en container brinner.