Sex klasser på lågstadiet i Ljungskileskolan ska nu ha distansundervisning fram till påsk.
Sex klasser på lågstadiet i Ljungskileskolan ska nu ha distansundervisning fram till påsk. Bild: Edvin Bergström

Fler tvingas till distansundervisning innan påsk

Fortsatt smittspridning av coronaviruset gör att två grundskolor i Uddevalla tvingas fatta beslut om viss distansundervisning fram till påsk.
– Vi får hoppas att det stillar sig under lovet, säger sektionschef Lisa Thörn.

ANNONS

Under måndagen meddelades att sex lågstadieklasser på Ljungskileskolan kommer att ha distansundervisning fram till den 1 april. Det handlar om tre klasser i årskurs 1 och tre klasser i årskurs 3. Även fritidsavdelningen Björngrottan håller stängt under samma period. Det på grund av ökad smittspridning av covid-19 bland både elever och personal.

– Det finns bekräftad smitta hos både barn och lärare så det är svårt att klara undervisningen. Årskurs 1 och 3 är avgränsade i ett hus, det är därför de berörs, säger Lisa Thörn, sektionschef för grundskolan i Uddevalla.

Även Unnerödsskolan inför distansundervisning från tisdag den 30 mars fram till den 1 april. Det berör årskurs 4 och 5. Orsaken är att många i personalstyrkan är frånvarande med anledning av coronaviruset.

ANNONS

– Det är få personal på plats och det är svårt att klara verksamheten om vi inte har viss distansundervisning. Därför har vi valt att ha årskurs 4 och 5 på distans. De är äldst och klarar det bäst, säger Lisa Thörn.

För båda skolor gäller att man har rätt att hämta matpaket istället för den skollunch som normalt serveras. Enligt Lisa Thörn kommer matpaket att distribueras olika på olika skolor. Hon understryker att beslut om distansundervisning bara fattas när det är absolut nödvändigt och det inte finns någon annan lösning.

– Rektorer och personal sliter hårt för att ordna undervisning och gör ett enormt jobb för att lösa en svår situation i en pressad tid, säger Lisa Thörn.

Hon säger att pedagogerna försöker hålla rekommenderade avstånd i den dagliga verksamheten.

– Men det är inte helt görligt när man arbetar med barn. Vi får hoppas att det stillar sig under lovet.

Roger Ekeroos (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla.
Roger Ekeroos (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla. Bild: Edvin Bergström

Norgården återgår till undervisning på plats

Beslut om distansundervisning fattas av barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Ekeroos (M).

– Finns det inte lärare kan vi inte bedriva undervisning. Jag vet att man pusslar så mycket man kan för att lösa det på bästa sätt.

Enligt Roger Ekeroos handlar inget av dagens beslut om några massiva klusterutbrott, utan har fattats i enlighet med de råd som regionens smittskydd givit.

ANNONS

Samtidigt som Ljungskileskolan och Unnerödsskolan övergår till viss distansundervisning ser situationen bättre ut på Norgårdenskolan.

– Där behöver vi inte gå vidare med distansundervisning utan där återgår vi till utbildning på plats från och med imorgon tisdag, säger Roger Ekeroos.

LÄS MER:Norgårdenskolans mellanstadieelever får distansundervisning

ANNONS