Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På lördag den 8 december klockan 16.00 går årets fackeltåg från Svenskholmen till Gustavsberg. Förra året var det stor uppslutning. Bild: Freja Wellrath Hasslebäck

Flera chanser att skapa julkänsla

På lördag finns massor av aktiviteter med julkänsla för både stora och små Uddevallabor. Jultorg, hamnhäng och fackeltåg är bara något av allt man kan ägna sig åt.

Den som tröttnat på synen av hemmets fyra väggar kan till helgen greppa sitt paraply och ge sig ut på äventyr i Uddevalla. Flera julaktiviteter kommer att äga rum i regnet som förutspås.

För tolfte året i rad går fackeltåget längst med strandpromenaden. För 50 kronor får man på plats både fackla och fika. Det kommer också att vara både musik och skönsång med Sofia Geidvik som ska skapa julstämning.

Pengarna skänks i år till kommunens skolmatsalar och dess elever som hjälper till med att motverka matsvinnet. Tåget avgår klockan 16.00 med start vid Svenskholmen och slutmål vid Gustafsberg.

Under både lördag och söndag kan man även få uppleva en gammaldags julmarknad. På Kungstorget kommer marknadsstånd att slås upp med försäljning av allt som hör julen till.

– Det är ett 60-tal stånd som kommer sälja både marmelader, hantverk, ostar och mycket annat. Enbärsdrickan är ett tips. Den brukar alltid sälja slut, skrattar Kent Vikmo, ansvarig arrangör.

Något för alla

Barnen kommer kunna dansa runt grannen till sång från Västsvenska Tomteordens kör. Tomten själv sitter i Gallionen för den som skrivit klart sin önskelista och anser sig ha varit snäll under året.

– Där finns även möjlighet att hjälpa de barn som inte har de ekonomiska förutsättningarna för att få några julkappar. Anonymt kan man köpa en present från en önskelista som sedan kommer fram till barnen, säger Kent Vikmo.

På marknaden kommer det även finnas möjlighet att åka häst och vagn och att se luciatåg.

Kommunen erbjuder extra julstämning i form av gratis parkering för besökarna som ställer sig vid Agneberg, Kampenhof, Södra hamnen, Walkeskroken och Östra station.

Vill man ha ännu mer julstämningen kan man efter marknadens slut även gå på julhäng på Hamngatan. Här kommer det att bli bilfritt under några timmar och halmbalar kommer att rullas ut och varm soppa lagas.

Gammaldags jultorg

På Kungstorget mellan klockan 10-15 på lördag och klockan 11-15 på söndag.

Julhäng på Hamngatan

På lördag med start klockan 15.00 till klockan 19.00. Här kan man värma sig framför öppna eldar.

Fackeltåg

Köp av facklor kommer vara möjligt på plats från klockan 15.15. Tåget går ca 16.20.