Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Flera kilometer kopparkabel försvunnen från Lysekilsbanan

Kilometer efter kilometer utmed Lysekilsbanan från Håby till Hallinden och Brodalen har någon klippt av elledningarna och tagit dem med sig. Koppar som finns i ledningen är värdefull och Trafikverket kommer att göra en polisanmälan, säger Hanna Lundkvist som är projektledare för underhåll hos Trafikverket.

Enligt Trafikverket har det skett stölder från Lysekilsbanan under veckan som gått och starkströmsledningarna mellan Håby, Gläborg och Lysekil hänger ner från stolparna i stora sjok mot rälsen. Enligt flera vittnen som Bohusläningen har varit i kontakt med rör det sig om personer i arbetskläder som har monterat ned ledningen. Något som bekräftas av Bengt Rydhed, ställföreträdande regionchef vid Trafikverket Väst.

– Vi vet att de som utför de här stölderna uppträder i arbetskläder som gör att deras jobb ser ut att vara i sin ordning, säger han.

– Det verkar som om de som utför de här stölderna är ganska kunniga, fortsätter han.

Anlitat vaktbolag

Hanna Lundkvist, projektledare för underhåll av järnväg, berättar att Trafikverket nu anlitat vaktbolag som ska åka utmed Lysekilsbanans ledningsnät. Dock ska inte åtgärden ha hjälpt särskilt mycket.

– Vi har varit utsatta för den är typen av stölder i omgångar på både Bohusbanan och Lysekilsbanan och har gjort polisanmälningar. Men vi hoppas också att allmänheten, om de ser något som inte ser normalt ut, hjälper oss med polisanmälningar också, säger Hanna Lundkvist.

Polisen har ännu inte tagit emot en anmälan från Trafikverket efter den troliga stölden i veckan.

Kopparledningar som varit ledningsnät för tåg har stulits flera gånger på flera ställen i landet. Det är tydligt att tjuvarna valt sträckor för sina stölder utmed banan, där trafiken i närheten är lågfrekvent och där det inte finns så många bebodda hus.

”Stjäl statlig egendom”

Lysekilsbanan är ett avvecklingsärende och har inte underhållits på tre år. Jörgen Ryding som är enhetschef vid utredning på Trafikverket Väst, konstaterar att det ska fattas beslut om järnvägens framtid.

– Men det är också en lång process i så fall, konstaterar han.

Hur kan detta påverka förutsättningarna för Lysekilsbanans framtid?

– Skulle man återuppta trafiken på banan blir det rent samhällsekonomiskt sett dyrare för samhället, eftersom kopparledning är dyr. Man stjäl statlig egendom och det är naturligtvis allvarligt.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om att Försvarsmakten intresserat sig för Lysekilsbanan.