Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På Kungsgatan i Uddevalla råder det isbana. Runt om på vägarna har flera olyckor inträffat och flera personer har förts till sjukhus. Bild: Isabella Persson

Flera trafikolyckor i halkkaos – tre till sjukhus

Vintern har slagit till med all sin makt. Under tisdagen är det glashalt på vägarna i Bohuslän och flera trafikolyckor har inträffat.

I Uddevallaområdet kom första larmet vid halv elva på tisdagsförmiddagen. Då hade flera personbilar krockat på väg 161 från Ekholma till Cirkulationsplats Västra Torp båda riktningarna i Västra Götalands län (O) i Uddevalla kommun.

Ambulans och räddningstjänst larmades till platsen.

– Två personer har förts därifrån med ambulans. I övrigt är man färdig på platsen, säger Jessica Avenius, teamledare SOS Alarm vid 11.20.

Ungefär samtidigt körde en personbil av vägen på 44:an vid Brattåsmotet i Uddevalla. Föraren ska enligt räddningstjänst ha klarat sig oskadd.

Vid elva-tiden körde en lastbil av vägen i Lane-Ryr. Räddningstjänst och ambulans larmas även här till platsen.

– Den har glidit ner i diket så det är halka där med. Det påverkar trafiken stort just nu, säger Jessica Avenius.

Strax innan klockan tio inträffade ytterligare en halkolycka i Bohuslän. Den här gången på E6 norr om Strömstad vid avfarten mot Svinesund.

– En personbil har glidit in i mitträcke och det verkar som att det är en halkolycka. En person har fått föras till sjukhus med ambulans och det är halt på platsen, säger Jessica Avenius teamledare på SOS Alarm.

Isbana i centrum

När Bohusläningens reporter promenerade längs Kungsgatan i Uddevalla var det väldigt halt. På marken låg ett tydligt islager som gjorde det mycket svårt för både bil- och gångtrafikanter att ta sig fram.

Gun Lindsjö var en av personen som försökte ta sig fram.

– Det är fruktansvärt. Jag bor nära men det går så långsamt att ta sig fram idag, det är väldigt dåligt saltat på gångbanorna, säger hon.

Rolf Nelsing hade också problem men halkan. Även om han hade tagit sig fram i säkerhet hade han redan fått göra flera insatser för att hjälpa människor att ta sig fram.

– Jag kom till bron vid Bäveån och då stod en kvinna med rullator som inte kunde ta sig över så vi fick hjälpa till, säger han.

På Norra hamngatan fick han återigen hjälpa en kvinna med rullator.

– Det är undermåligt. Även om de som är ute och jobbar gör det de är tillsagda så är det inte tillräckligt, säger han.

Hårt tryck på ortopedin

Halkan har känts av även för NU-sjukvårdens del enligt kommunikationschefen Niklas Claesson.

– Fram till lunch var det relativt lugnt men därefter har det varit ganska hårt tryck på ortopedin. Vid 17-tiden hade de ett 30-tal patienter. säger han.

På Västtrafik hade man under onsdagen väldigt många inställda busslinjer på grund av det hala vägunderlaget.

– Det är runt 20 stycken busslinjer indragna och det gäller hela regionen, säger Matilda Hallster på Västtrafiks störningsjour.

Men halkan kommer inte bli långvarig i Bohuslän enligt SMHI. Men tills dess gäller det att vara uppmärksam på väglaget.

– Bohuslän har fått in blandad nederbörd i form av både snö och underkylt regn. Nederbörden kommer att dra bort och framåt eftermiddagen kvällen kommer det att bli mildare luft och temperaturen kommer att stiga. Då kommer det bli upp till fem grader på många håll i Bohuslän under natten så halkrisken kommer att avta, säger Jon Jörteland meteorolog på SMHI.