Knapp majoritet. Uddevalla kommunfullmäktige består av 61 ordinarie ledamöter från nio olika partier. Majoriteten S+V+MP har 31 platser medan oppositionen har 30. Oppositionen utgörs av allianspartierna M+KD+L+C samt UP och SD.
Knapp majoritet. Uddevalla kommunfullmäktige består av 61 ordinarie ledamöter från nio olika partier. Majoriteten S+V+MP har 31 platser medan oppositionen har 30. Oppositionen utgörs av allianspartierna M+KD+L+C samt UP och SD.

Flest motioner från M - inga från SD

Medan M har lämnat tolv motioner har inte SD lämnat en enda hittills i mandatperioden.

ANNONS
|

Mi Uddevalla har lämnat egna förslag om ämnen som sträcker sig från hundar i vården till hårdare kontroller efter vapen och droger i skolan. Med tolv motioner är partiet flitigast i fullmäktige. Motsatsen är SDsom hittills inte motionerat en enda gång.

Det är mitt emellan två val, senast det begav sig var 14 september 2014. Nästa val sker i september 2018.

Halvtid i politiken brukar betyda tid för eftertanke kring vad de folkvalda har åstadkommit. Ett av sätten att mäta är antalet motioner, alltså förslag, som partierna har lämnat till kommunfullmäktige.

Motionerna är oppositionens sätt att visa för sina väljare att de är aktiva och vill vara med och påverka.

ANNONS

Bohusläningen har gått igenom de motioner som har lämnats in under perioden 1 januari 2015 till 31 augusti i år.

Största oppositionsparti i Uddevalla är Msom har nio mandat, eller nio platser, i kommunfullmäktige. Mhar under perioden lämnat in tolv egna motioner. Dessutom är de med på de fem motioner som har lämnats in av alliansen i Uddevalla, som förutom Mutgörs av KD, Loch C.

Motionerna som Msjälvt står bakom tar upp en rad olika ämnen. En av dem som har kommit in senast föreslår att kommunen ska införa regelbundna men inte aviserade kontroller på skolor och andra kommunala inrättningar där vakter ska söka efter vapen och droger. Motionen har ännu inte besvarats av fullmäktige.

Andra exempel på förslag från Mär hundar i vården, insatser för att minska fallolyckor bland äldre, ett kommunalförbund för Bohusbanan och åtgärder för att nya kommunala byggnader ska förberedas med hörselhjälpmedel.

Allianspartiernas motioner föreslår bland annat att kommunen ska teckna ett långsiktigt sponsoravtal med BMK, att sammanträdestiderna i fullmäktige ses över för att bättre passa in med jobb och familjeliv samt ny lokal för Räddningstjänsten.

De egna motionerna från KDgäller till exempel önskemål om en strategi mot våldsbejakande extremism, vänorter för fred och översyn av parkeringssituationen vid Drottninggatan. Partiet har lämnat sex motioner under perioden.

ANNONS

Lika många har fullmäktiges minsta parti, C, lämnat. De gäller bland annat valkretsindelningen, mer stadsodling och inköpsförbud inom kommunen för produkter som innehåller mikroplaster.

Lhar lämnat fyra motioner, till exempel om att sälja Uddevalla omnibus och bättre öppettider på Stadsbiblioteket.

Vid sidan av allianskvartetten verkar Uddevallapartieti opposition. Partiet har lämnat åtta motioner, som bland annat handlar om satsning på Gustafsberg, bättre kollektivtrafik och insatser mot klotter och vandalism.

Också SDverkar i opposition vid sidan av allianspartierna. Partiet har inte lämnat in någon motion sedan 1 januari 2015.

FAKTA: Detta är en motion

En motion är ett förslag som lämnas in skriftligt av en eller flera ledamöter i kommunfullmäktige.

Innan fullmäktige kan besluta om motionen måste förslaget först utredas. Det sker inom respektive ansvarig nämnd, till exempel barn- och utbildningsnämnden om motionen gäller en skolfråga. Flera nämnder kan få i uppdrag av fullmäktige att utreda samma motion om ämnet är övergripande.

Efter utredningen tar fullmäktige ställning till förslaget och fattar beslut.

ANNONS