Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Flock med 17 tjurar dog i kollision med tåget

Ett tåg körde på flera tjurar på Bohusbanan på torsdagsförmiddagen vilket stoppade tågtrafiken i flera timmar. Mjölkbonden Lena Olsson förlorade 17 av sina djur.

Det var vid 11-tiden på torsdagsförmiddagen på Bohusbanan strax norr om Ljungskile som olyckan inträffade. Ett tåg på väg från Strömstad till Göteborg körde där på flera tjurar. Enligt SOS Alarm skulle det röra sig om omkring 15 djur som av någon anledning befunnit sig på spåret och blivit träffade av tåget.

– Det är 17 stycken som har dött. De var mellan ett och två år, berättar Lena Olsson som ägde djuren.

– Det är en chock när det händer, säger hon när Bohusläningen pratar med henne på torsdagskvällen.

Lena Olsson är mjölkbonde, med 70-talet mjölkdjur. Initialt sa polisen och SOS Alarm att de förolyckade djuren var kor, men de var tjurar och därför påverkas inte hennes mjölkproduktion.

– Det är ett ekonomiskt avbräck att tappa 17 djur, men det hade kunnat vara betydligt värre. Jag har varit ute nu och kramat om alla de andra djuren. Det kände jag att jag behövde, säger Lena Olsson.

Vet du hur djuren hamnade på spåret?

– De har blivit rädda för nånting och sprungit igenom stängslet. De har sin beteshage alldeles intill spåret. Jag följde dem i spåren, det har gått ganska fort det här.

Vad som skrämt tjurarna vet hon inte utan säger att det kan ha varit vad som helst.

Tåget som körde på djuren fick evakuerats och resenärerna kördes med buss från platsen. Det var stopp i tågtrafiken i flera timmar och bussar ersatte tågtrafiken. Enligt Västtrafiks störningsjour var olyckan uppklarad vid klockan 15:30 och tågen kunde åter trafikera sträckan som vanligt igen.